София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира

...
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков коментира с Управителния съвет на НСОРБ възможности за намаляване на административната тежест за общини

София. Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков разяснява с Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) благоприятни условия за понижаване на административната тежест за общини и общи цели. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството. В срещата участваха също заместник-министрите Деница Николова, Малина Крумова и Валентин Йовев, началникът на кабинета Мая Никовска и изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) Михаил Киров.
Министър Нанков обърна внимание, че кадастралните услуги са безвъзмездни за общините за техни производства и прикани да се усили потреблението им. Той акцентира, че заявки могат да бъдат подавани електронно, като документите, които се получават вследствие на услугата, могат да бъдат получени на авансово посочено от заявителя място.
Заместник-министър Николова подсети, че е общопризнат декларативният принцип във връзка с документите, нужни при кандидатстване по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и че отчитането се прави по електронен път. Тя обърна внимание, че връзката е сходна във връзка с стратегиите за териториално съдействие, като изискваните по тях спомагателни документи са поради подписаните меморандуми сред страните по тези стратегии. Ще правим това, което е допустимо, по електронен път, с цел да понижим нужното за бенефициентите време, съобщи Николова.
Търпи оптимизация процесът, касаещ даването на държавни парцели на общини. Търсят се благоприятни условия, само че за това е належащо време. Ще се усъвършенства и процесът по обработка на документи, с цел да се съкратят периодите, изясни още заместник-министърът.
Изпълнението на Оперативна програма „ Региони в напредък “ върви с положителни темпове. В рамките на месеца чакаме да има изясненост по отношение на взетото от Комитета за наблюдаване решение за наддоговаряне на ресурса по процедурата за просветителна инфраструктура, с цел да се „ отпуши “ процесът, разяснява министър Нанков.
Зам.-министър Деница Николова осведоми, че се чака информация за провеждането на тръжните процедури по плановете за енергийна успеваемост по Приоритетна ос 2 на програмата, с цел да се реши по какъв начин ще се влага освободения в следствие финансов запас.
Заместник-министър Малина Крумова изрази мнение, че би трябвало да се трансформират разпоредбите и да се вкарат общи правила за районно обмисляне на вложенията в бранша, като те се съгласуват с асоциациите по ВиК и се отразяват в бизнес-плановете на операторите. Според нея амортизационните отчисления би трябвало да се калкулират в цената на водата, като този принцип би трябвало да бъде общ за всички източници на финансиране. Поради незадоволителните за потребностите на бранша 12 милиарда лева се създава тактика за финансирането му, стана ясно от думите на заместник-министъра. Според нея, за устойчивото му развиване е належащо освен консолидация на сдружения, само че и взаимност, като това също ще бъде детайл на тактиката.
Ще бъде банален въведеният от служебното държавно управление развой на инспекция на финансирането по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Ще се опростят разпоредбите, като се отстранен непотребните стъпки, осведоми зам.-министър Крумова. Тя осведоми също, че до края на лятото ще бъдат готови и типови документи, касаещи осъществяването на програмата.
По време на срещата стана ясно, че през месец септември т.г. ще се организира съвещание на Съвета по децентрализация на държавното ръководство, като от страна на сдружението бе препоръчано да се актуализира програмата за осъществяване на Стратегията за децентрализация за интервала 2016 - 2019 година. Коментирани бяха и целите на Триото на Председателството на Съвета на Европейски Съюз в региона на териториалното доближаване и градската политика, разисквани по време на извършената в Талин, Естония среща. На нея бе признат план на взаимен работен документ за осъществяването на заложените цели.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР