София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес

...
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес
Коментари Харесай

Министър Нено Димов участва в откриването на минерален водопровод от с. Бързия до Берковица

София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден взе участие в откриването на нов тръбопровод, който води минерална вода от село Бързия до град Берковица, дружно с министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите . Проектът се извършва по Инвестиционната стратегия „ Минерални води “ на Националния поверителен екофонд (НДЕФ) към Министерство на околната среда и водите.
Водопроводът e изпълнен по план „ Изграждане на тръбопровод за минерална вода от сондаж при Минерална баня с. Бързия до Минерална баня гр. Берковица “. Той води минералната вода от сондаж №1 до минералната баня в централния парк „ Свети Георги “ в града. Дължината на водопровода е 7786 метра. Общата стойност на плана е 1,040 млн. лева, като от тях 520 хиляди лева са финансиране от НДЕФ, а другата половина от средствата е целево финансиране от държавния бюджет. В парка общината построи и чешма с минерална вода, която ще може да се употребява от жителите на града.
„ Местните общности са тези, които ръководят живота си и знаят най-добре по какъв начин да се оправят с обкръжаващата среда. С осъществяването на този план ще се привлекат туристи и ще се развива регионът. Тази инвестиция е първа стъпка – дребна, само че доста значима “, сподели министър Димов по време на откриването. Той добави, че има опция в общината да се съчетае зимен ски туризъм дружно със спа туризъм, само че за задачата би трябвало да се развие съответната инфраструктура.
„ Това е план е осъществен с напъните на сътрудниците от Министерство на околната среда и водите и с персоналното подпомагане на премиера Борисов “, акцентира министър Петя Аврамова. От името на премиера тя изрече поздравления към жителите на Берковица, които ще употребяват новата облага. „ За държавното управление, премиера и всички нас в изпълнителната и законодателната власт е извънредно значимо да работим за уравновесеното развиване на районите “, съобщи министър Аврамова.
Според кмета на Берковица Милчо Доцов през последните години в общината са изпълнили планове за общо към 35 млн. лева, само че в този той оцени огромния предстоящ евентуален резултат за популацията в региона. „ Привличането на вложители и развиването на балнеотуризма е от главните цели на общината дружно с културния и фестивален туризъм. Така откриваме нови работни места, покачваме приходите и качеството на живот на хората “, добави кметът и благодари на Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и държавното управление за поддръжката. Кметът заяви, че общината ще съфинансира с 50% построяването на отклонения от водопровода за бъдещи бизнес инициативи. Обектът към този момент има позволение за прилагане. Минералната вода на Бързия е хипотермална, слабоминерализирана и без замърсители, има положителни лечебно-профилактични свойства.
От 2016 година НДЕФ ръководи пилотна скица на Инвестиционната стратегия „ Минерални води “ в поддръжка на общините за дейно потребление на ресурсите. Програмата се ползва в осъществяване на Националната тактика за ръководство и развиване на водния бранш в Република България от 2012 година и по-конкретно на „ Стратегия за ръководство на дейностите при минералните води ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР