София. Инвестициите в пазарната интеграция на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)

...
София. Инвестициите в пазарната интеграция на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)
Коментари Харесай

Инвестициите в пазарната интеграция на ВЕИ и преходът към чиста енергия ще гарантират устойчивост, развитие и работни места в ЕС

София. Инвестициите в пазарната интеграция на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) и преходът към чиста сила ще подсигуряват резистентност, развиване и работни места в Европейския съюз. Около това се сплотиха участниците в конференцията „ Пазарната интеграция на ВЕИ и преходът към чиста сила “, която се организира в границите на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изясни, че тази тематика е съществена освен в границите на Българското председателство, само че и на Европейския съюз. „ Законодателният пакет „ Чиста сила за всички европейци “ е неповторим по своята в действителност и амбициозност. Той дава рамката и показва ограниченията, които са свързани както с силата от ВЕИ, по този начин и с ограничения за енергийна успеваемост, а те подсигуряват резистентност и напредък “, сподели още тя и уточни, че всяка една инвестиция в сходни ограничения е инвестиция в сигурност, основаване на работни места и понижаване на разноските във връзка с промишлеността. „ Даваме си сметка, че пакетът „ Чиста сила за всички европейци “ има фундаментално значение за развиването на Европейски Съюз, по тази причина нашето председателство си е сложило значимата задача да проведем сполучливо договарянията с нашите сътрудници от Европейския парламент, с цел да реализираме съглашение и да може по-скоро този пакет да бъде признат и да стартира осъществяването по неговите амбициозни цели “, разяснява министър Петкова.
Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов разяснява, че България съумя да реализира 18,5% сила от крайното енергийно ползване в страната от ВЕИ, каквато е била нейната съществена цел. „ Мерките, които предприе страната, с цел да доближи тази цел и с цел да я задмине, бяха дълготрайни контракти за наложително изкупуване на силата от ВЕИ и преференциални цени. В момента в страната ни има над 700 мегавата конфигурирана мощ с енергонистел вятър, от слънце – над 1000 мегавата, от вода – над 3000 мегавата, и биомаса има под 100 мегавата конфигурирана мощ “, сподели още доцент Иванов и уточни, че общият % на конфигурираната мощ от ВЕИ е към 43%. „ И с това България преизпълни своя ангажимент и ние сме една от 11-те страни в Европейски Съюз, които са преизпълнили своите национални цели и са дали приноса си за осъществяване на европейската цел „ Европа 2020 “. 17 страни не са съумели да осъществят своята цел “, сподели още той и изясни, че това е една отлична опция за България за статистическо прекачване на възобновима сила. „ Съществената цел, която сме си сложили заради това, че България е член на Европейски Съюз и че Българският самостоятелен регулатор е минал огромна част от пътя по хармонизирането на възобновимата сила, е да подпомогнем регулаторите от Западните Балкани по-бързо да изминат този път посредством положителни практики, които можем да им предложим “, сподели още доцент Иванов и посочи, че регулаторите имат изключително значимо значение за свързаността сред страните в района и като образец уточни българо-гръцката газова връзка, при която регулаторите са тези, които би трябвало да дадат мнение и да дефинират параметрите, по които да действат идните интерконектори. „ И това би трябвало да докара до по-бърза съгласуваност на Западните Балкани с тези на Европейски Съюз, тъй като това е причина да се построи един по-добър и сигурен пазар “, разяснява още той.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика и народен представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев изясни, че Енергийният систематичен оператор е в най-хубаво финансово положение от всички сдружения в енергетиката и уточни, че е с близо 550 млн. по сметките и няма проблем да обслужва своята стратегия. „ По отношение на бъдещето на ВЕИ бранша в България – сега се опитваме да наваксваме изоставането с регулацията на бранша, тъй като сме една от страните с максимален контролиран дял в Европейски Съюз, за което предстоят законодателни промени. Добрата вест от неофициалната среща на енергийните министри, която се организира на 19 април в София, за България е, че ние сме една от страните в Европейски Съюз с максимален капацитет от вятър и слънце в случай, че цената на вложенията разрешава те да се случват на пазарен принцип. Всички ни хвалят, че доста бързо постигнахме задачата си, само че в действителност ние изстрадахме всичко това, тъй като прекомерно огромните вложения и високите цени за тях сътвориха големи усложнения за целия енергиен бранш през последните 3-4 години. Сега системата е уравновесена, с помощта на регулатора, който потвърди, че в България може да има мощен и самостоятелен регулатор. И през последните три години имаме непоклатимост, с помощта на него. Така че сложното мина, следва по-лесното “, разяснява Добрев и уточни, че държавното управление поддържа развиването на ВЕИ бранша при пазарни условия и там, където е належащо да се промени законодателството, е готово да го направи.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР