София. Главна дирекция Гранична полиция“ отчете по-нисък мигрантски натиск към

...
София. Главна дирекция Гранична полиция“ отчете по-нисък мигрантски натиск към
Коментари Харесай

Главна дирекция „Гранична полиция“ отчете по-нисък мигрантски натиск към страната спрямо минали години

София. Главна дирекция „ Гранична полиция “ регистрира по-нисък мигрантски напън към страната по отношение на минали години. Тенденцията бе оповестена по време на брифинг за годишната активност на звеното. Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов причина за нея е построяването на възпрепятстващо оборудване на българо-турската граница и неговото надграждане със сензорни системи. Той обаче означи, че обстановката на гръцката граница е по-сложна и там се следи по-голям брой на незаконни мигранти. По думите му това е единствената опасност, която касае България по сухоземните граници, а по водните ситуацията е спокойна.
Министър Маринов изясни, че във връзка обезпечаване спокойствието и сигурността на страната ни се построяват и площадките за спешни центове на територията на общините Елхово, Любимец и Малко Търново. Те се вършат за възможен мигрантски напън, с цел да не се стига до ситуацията, в което бяхме през 2014 и 2015 година Средствата са отпуснати от Европейската комисия и са на стойност 160 млн. лева „ Уточнявам, че става въпрос за спешни центрове и подготвеност за взаимоотношение при рецесии с миграционен напън. Това, че ние сме овладели натиска по българо-турска граница и по зелената граница с Гърция, не значи, че в международен мащаб тази опасност е отпаднала. Знаете какъв брой бежанци и незаконни мигранти има в Турция “, напомни той. По отношение на тематиката да одобряваме мигранти от Западна Европа, министър Маринов увери, че той и министър председателят Борисов са декларирали безапелационна позиция, че би трябвало да се одобри общоевропейско решение - пакет за гаранция на сигурността на страните при възможна мигрантска рецесия.
„ Отчитаме повишени резултати във връзка с противопоставяне на контрабандата по гранично-пропускателните пунктове “, уточни още Маринов, като посочи, че се следи активизиране на действия по акцизните артикули. „ Гранична полиция взе участие в координационния център за противопоставяне на контрабандата с техни чиновници и със системите, които са построили за надзор на морски и речен трафик “, изясни той, като увери, че системата ще бъде надграждана за по-ефективни дейностите за гарантиране на приходите в държавния бюджет.
Данните от годишния доклад на Главна дирекция „ Гранична полиция “ демонстрират , че през 2018 година ситуацията на държавната граница продължава да бъде динамична във връзка с противозаконната миграция вследствие на политическата неустойчивост и филантропичната рецесия в Близкия Изток и Африка.
През отчетния интервал най-динамична на вход оперативната конюнктура продължава да бъде по българо-турската граница. Регистрирани са опити на 5311 жители на трети страни да преминат на вход, което е понижение с 23 % по отношение на 2017 година Задържани са общо 350 лица от трети страни, което демонстрира понижение с 46 % спрямо 2017 година На вход отвън граничните пунктове на българо-турската граница са арестувани 187 лица от трети страни. На Граничен контролно-пропусквателен пункт на вход на българо-турската граница са арестувани общо 163 лица, от тях арестувани 73 лица са били укрити (в товарни коли – 46, във трен – 25, в рейс – 1 и в лек автомобил – 1), 82 лица са употребявали преотстъпени или неистинен документи и 8 лица са създали опит да заобиколят граничния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт. 6 пъти повече спрямо 2017 година са опитите на жители на трети страни да влязат нелегално на българо-гръцката граница. Българските гранични управляващи са задържали 293 жители на трети страни. След като са открили съществуването на български патрули и постове по линията на границата, 4354 лица са се завърнали независимо навътре в Гърция.
Наблюдава се понижение на миграционния напън на излаз със 74 % по отношение на 2017. През 2018 година на излаз са арестувани 634 жители на трети страни при опит за нелегално прекосяване на държавната граница. Най-натоварена на излаз продължава да бъде българо-сръбската граница, където са арестувани 393 жители на трети страни.
През 2018 година на излаз на българо-румънската граница са арестувани 186 жители на трети страни. През 2018 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт са издадени 3557 отхвърли за влизане в страната на жители на трети страни, които не дават отговор на изискванията за влизане в Европейски Съюз. Не са позволени да излязат от страната 3506 лица. Най-голям е броят на недопуснатите да излязат от страната деца без пълномощие от родител – 1434, следват лицата с невалидни документи – 786, с наложено ограничаване за овакантяване на страната – 586, без документи – 518 и други
На Граничен контролно-пропусквателен пункт са открити 11 432 лица и 223 МПС, оповестени за търсене. През 2018 година общият брой на водените досъдебни производства е 1815. Налични са данни за 450 наказани лица. През 2018 година в ГДГП са формирани 87 досъдебни производства за осъществени закононарушения по член 280 и член 281/каналджийство/. Към наказателна отговорност са привлечени в качеството на обвинени 112 лица, най-вече жители на България – 55 и Турция – 27. Направени са опити за превеждане на 707 лица, от които доминират жителите на Ирак – 320 и Афганистан – 209.
През 2018 година продължиха опитите за преместване на огромни количества цигари без акцизен бандерол през границата на страната. Служители от ГДГП (самостоятелно и в взаимни операции) са взели участие в задържането на общо 1 262 826 кутии цигари, което е с 50 % повече спрямо 2017 г.През 2018 година на границите на страната са открити и задържани- опиати 12 кг хероин, 75 223 кг канабис, 106 кг марихуана и 123 кг синтетични опиати. Най-голямо количество наркотични субстанции са арестувани на българо-македонската граница – общо 63 129 кг канабис.
Осъществени са общо 193 специфични задания за въздушно наблюдаване на държавната граница, което е съвсем четири пъти повече спрямо миналата година. Изпълнени са 58 полета с хеликоптерите на СОВН за други случаи на Министерство на вътрешните работи.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР