София. До месец май 2019 г. проблемът с двойните стандарти

...
София. До месец май 2019 г. проблемът с двойните стандарти
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: До една година проблемът с двойните стандарти при храните трябва да бъде решен на общоевропейско ниво

София. До месец май 2019 година казусът с двойните стандарти при потребителските артикули следва да бъде решен на общоевропейско равнище. Това ще стане с промени на Директивата за нелоялните търговски практики, препоръчани от Европейската комисия в неотдавна показания Нов търговски механизъм за потребителите. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по бТВ, оповестиха от КЗП .
В студиото на предаването „ Тази неделя “ той изясни, че по-късно, когато един търговец предлага на общия европейски пазар една стока, тя ще би трябвало да бъде с еднообразно качество. В случай че има разминаване в наличието, въпреки и да е отразено върху етикета, той ще е задължен да я продава под друга комерсиална марка и по този начин потребителите да бъдат насочени.
На този стадий не съществува възбрана за разлики в наличието на артикули, продавани в разнообразни страни от Европейския съюз, въпреки под една и съща комерсиална марка. Според Маргаритов казусът е, че по този начин се основават предпоставки потребителите в страни като нашата да бъдат заблуждавани, че купувайки реномиран артикул, ще могат да се насладят на същите качества, които той има в някоя западна страна.
Помолен да разяснява откритото разминаване в наличието на 20% от продаваните в България артикули измежду поставените общо 106 в кошницата за последното изследване по отношение на „ двойните стандарти при храните “, ръководителят на КЗП уточни, че при всички тях върху етикетите е разказано особеното наличие на съставките и то може да се види при сравняване.
Маргаритов се съгласи, че е незаслужено да има голословни разлики и в равнищата на цените изключително когато се касае за детски храни, защото е значимо с какво се хранят децата и какъв брой коства то, само че акцентира, че в условия на пазарна стопанска система ценообразуването е свободно. „ Част от тези артикули не са най-масово употребявани в България, до момента в който в огромните западни пазари може би не е по този начин. В България са налични аналогични артикули, българско произвеждане, които имат сходни характерности и като са по-масово използвани, цените има са по-ниски “, обърна внимание ръководителят на КЗП. Той добави, че има разнообразни пазарни способи, чрез които цената на един или различен артикул може да бъде друга според от интервала, в който се продава, опаковката и прочие
Председателят на КЗП напомни акция на контролния орган, при която по силата на в този момент настоящото законодателство бяха неразрешени редица нелоялни практики на производители, които необятно популяризираха и предлагаха в магазините хранителни артикули с надписи „ детски “. „ Ние доказахме, че няма никаква разлика в наличието на тези артикули и тези, на които не написа „ детски “. Представихме тези резултати, с което се надяваме, че сме били потребни на хората да преценяват какво да купуват тогава, когато имат изясненост “, сподели той.
На финала на диалога Маргаритов заключи, че с новите правила „ по този начин, както можем в този момент и го направихме, да кажем, че „ детската майонеза “ не може да е „ детска “, тъй като не е друга, по този начин ще можем да кажем, че шоколадът „ Х “ не е подобен, тъй като е друг “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР