София чрезвичайно спечели домакинството на тенис турнир от ATP 250

...
София чрезвичайно спечели домакинството на тенис турнир от ATP 250
Коментари Харесай

Полина Витанова от столичната ОИК пред Клуб Z: Защо се противопоставят избори и тенис турнир?

София чрезвичайно завоюва семейството на тенис шампионат от ATP 250 - отнето от Тел Авив поради обстановката в Израел, само че има голяма възможност да го загуби поради възможния балотаж на локалните избори на 5 ноември и наетата за деня на вота зала " Арена София " (бивша " Арена Армеец " ).

Надпреварата би трябвало да стартира ден по-рано - на 4-ти, и да приключи на 11 ноември, като тя и друга в Мец (Франция) - от същата категория и на същите дати, са последните преди финалите на ATP за най-хубавите осем през годината, планувани за 12 ноември.

По-рано през днешния ден Българската федерация по тенис (БФТ) разпространи позиция, в която изясни събитията и съобщи следното: 

" Държим да осведомяваме правилните тенис почитатели в България, тенисистите и клубовете,че решението дали ще има Sofia Open е в Централна изборна комисия. Тя би трябвало да реши дали може да употребява друга зала за броене на гласовете при евентуален балотаж в кметската конкуренция. "

Клуб Z се свърза в ЦИК, откъдето ни насочиха към столичната Общинска ИК, по този начин разговаряхме с нейния ръководител Полина Витанова.

" Не мога да схвана за какво двете събития се опълчват и въпросът се слага по този метод - или-или, стартира госпожа Витанова. - Защо се подценяват избори, които са планувани от дълго време?

Договор от страна на Столична община за прилагане на залата е подписан още през лятото. Занимавам се с образуване на избори от 2009 година и съм много наясно с процеса, който е доста комплициран и сложен, изисква огромна организация и напъните на доста хора. "

Полина Витанова даде на Клуб Z писмо отговор към Българската федерация по тенис, адресирано до Мариана Печеян-Кръстева, вицепрезидент на федерацията. Тя изясни, че е водила диалог с шефа на БФТ Стефан Цветков, а по-късно и с негов юрист.

" Общинската изборна комисия в Столична община, област София-град (ОИК), провежда провеждането на избори за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 година на територията на Столична община, в която се избират - кмет на Столична община, Общински съвет (състоящ се от 61 общински съветници), двадесет и четири (24) кметове на региони и тридесет и двама (32) кметове на кметства, за което са образувани 1586 изборни секции (без служебните и подвижни) и са назначени 11 102 членове на секционните изборни комисии (СИК), по този начин стартира писмото ", адресирано до Печеян-Кръстева.

Нататък се показва, че за приемане и култивиране на протоколите с резултатите от гласуването и останалите изборни бумаги и материали " следва да се направи такава органицация, в която да бъдат обезпечени допустимо най-хубавите условия на настаняване и запазване живота и здравето на всички участници в изборния развой по приемо-предаването на изборните бумаги и материалите - над 6000 членове на СИК, разполагане на Изчислителния пункт към общинската изборна комисия, членове на общинската изборна комисия и механически сътредници на ОИК... "

Пред Клуб Z Витанова повтори тези цифри, като по думите й броят на забърканите в процеса в залата надвишава 7 хиляди. На тях би трябвало да им се обезпечат условия за отмора, храна, паркинги и така нататък, добави тя.

По мотив догатката на БФТ за потребление на зала " Асикс сцена " (бившата " Фестивална " в кв. " Гео Милев " ), както на парламентарните избори, тя опонира, че това оборудване е било уместно за националния избор. Докато в тази ситуация се гласоподава с четири бюлетини, също така единствено за броени дни цялата техника и организация би трябвало да се мести от една зала в друга.

" С оглед изложеното, Общинската изборна комисия в Столична община е удостоверила с писмо изх. №12 от 11.09.2023 година до кмета на Столична община, избраната за това зала - " Арена София ", защото същата е единствената зала на територията на Столична община, в която е допустимо да бъде направена организация по приемане на изборните бумаги и материали, и да събере всички участници в изборния развой, посочен нагоре ", се споделя още в писмото.

Полина Витанова приключи с това, че би желала да удовлетвори всички страни - в това число за осъществяване на тенис шампионата, само че това наподобява мъчно постижимо в съответната обстановка. Според нея преместване в друга зала би " направило невъзможна организацията по провеждането на втори тур на изборите за общински съветници и кметове ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР