София. Без свързаност и интеграция не можем да постигнем по-бърза

...
София. Без свързаност и интеграция не можем да постигнем по-бърза
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев в Букурещ: Без свързаност не можем да постигнем по-бързо заличаване на огромните разлики между Източна и Западна Европа

София. Без съгласуваност и интеграция не можем да реализираме по-бърза конвергенция и изтриване на големите разлики, които към момента съществуват сред Източна и Западна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Букурещ, оповестиха от прессекретариата на президента . Държавният глава е на работно посещаване в Румъния за присъединяване в срещата на върха на самодейността „ Три морета “. По думите на президента Радев самодейността „ Три морета “ е ориентирана към усилването на икономическата интеграция сред дванадесетте страни членки от района, която следва да способства „ най-много за ускореното им икономическо и обществено развиване, както и за изтриване на разликата им с другите страни от Западна Европа “.
България взе участие в границите на самодейността с три свои плана, стана ясно от думите на президента – построяването на тунел под Петрохан, рехабилитацията на железопътната връзка Русе – Варна и разширение на потенциала на газохранилището в Чирен. „ Инициативата е отворена и за нови планове, само че бъдещето й зависи доста от това дали ще успеем да излезем от сферата на политическото говорене ”, сподели още президентът. Румен Радев добави, че точно способността на страните от района да се сплотяват към планове от съвместен интерес и привличането на финансови средства за тяхната реализация, ще дефинира нейното бъдеще.
Президентът изрази и вяра за прекосяването към съответни дейности за реализацията на структурата на самата самодейност, механизмите за нейното управление, критериите за определянето на целите в набелязаните планове и най-много във връзка с финансирането. „ Говорим за европейски механизми и трансатлантическо партньорство, само че всичко това е обект на идни диалози ”, разяснява още Румен Радев.
В самодейността „ Три морета “ вземат участие президентите на България, Хърватия, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. В работата на форума ще вземат присъединяване и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейска банка за възобновяване и развиване и Световната банка.
В рамките на срещата на върха през днешния ден в Букурещ се организира и бизнес конгрес, който има за цел да открои опциите за реализация на взаимни планове в региона на районната съгласуваност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР