София. Българското правителство разглежда нанесените от САЩ, Великобритания и Франция

...
София. Българското правителство разглежда нанесените от САЩ, Великобритания и Франция
Коментари Харесай

Българското правителство разглежда нанесените от САЩ, Великобритания и Франция въздушни удари в Сирия като предупреждение за прекратяване употребата химическо оръжие

София. Българското държавно управление преглежда нанесените от Съединени американски щати, Англия и Франция въздушни удари в Сирия като предизвестие за преустановяване използването химическо оръжие. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която показа декларация от името на кабинета след изключителна среща сред премиера Бойко Борисов, отрасловите министри от кабинет и шефовете на специфичните служби. Срещата беше извършена по отношение на осъществения от 3:42 часа българско време до 5:10 часа ракетен удар от страна на Съединени американски щати, Англия и Франция ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Повод за офанзивата стана случаят от 7 април в сирийския град Дума, където, съгласно някои изказвания, е било използвано химическо оръжие. В събота на място трябваше да стартира работата на специалистите от Организацията за възбрана на химическо оръжие.
След срещата в Министерски съвет Екатерина Захариева съобщи, че потреблението на химическо оръжие е военно закононарушение, а отговорните за химическата офанзива в град Дума би трябвало да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност. Вицепремиерът акцентира, че единственото решение за Сирия би трябвало да бъде политическо и всички интернационалните играчи би трябвало да положат оптимални старания за възобновяване на формат за водене на договаряния. Захариева посочи, че не чака никакъв ответен удар от страна на Русия, тъй като не е имало офанзиви против бази, свързани с съветската страна. Вицепремиерът добави още, че от няколко дни са имали информация за рамките, в които ще се организира военната интервенция в Сирия.
Военният министър Красимир Каракачанов добави, че няма мигрантска вълна от Сирия към Турция и България и увери, че „ Гранична полиция “ и военните, които вземат участие в отбраната на границата, извършват своите отговорностите. Каракачанов препотвърди думите на Захариева, че ударът е единична офанзива, която е сигнален изстрел и има за цел да предизвести ръководещите да не употребяват химически оръжия.
По-рано военният министър увери, че няма директна заплаха за страната ни след военните удари в Сирия. Той съобщи, че България няма място в спора в Сирия, защото ударите там са завършили и всичко приказва, че следващи дейности няма да има. Каракачанов застъпи тезата, че позицията на България би трябвало да бъде умерена в търсене на сложно решение, а не с военна мощ.
Нападението разяснява и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя дефинира като неприемлива използването на химическо оръжие и добави, че спорът в Близкия Изток не може да бъде решен с военни средства, защото това единствено задълбочава проблемите. „ Решение на рецесията може да бъде реализирано единствено по политически метод, с стабилно политическо решение. Мястото на това решение е Съвета за сигурност към Организация на обединените нации. Надяваме се, че там ще се смъкна напрежението и в разговор и във взаимно съгласие ще бъде направена трайно позиция “, разяснява Нинова.
По тематиката мнение изрече и водачът на АТАКА и ръководител на ПГ на „ Обединени патриоти “ Волен Сидеров. „ Това, че си огромна страна със мощна стопанска система и военна мощност, не значи, че може да изпращаш ракети, където решиш “, разяснява той и акцентира, че съгласно него главният въпрос във връзка с протичащото е дали е нарушено интернационалното право при ударите против Сирия.
Агенция „ Фокус “ потърси за мнение водещи специалисти в връзките в Близкия Изток, които да разясняват задачата и следствията от нанесените въздушни удари в Сирия.
Арабистът проф. Владимир Чуков предвижда, че няма по какъв начин нахлуване със 120 ракети да докара до световен спор. По думите му с офанзивата в Сирия американският президент Доналд Тръмп цели да потвърди на света, на съперниците и съдружниците си, че има непоносимост към режима на Башар Асад. Той съобщи, че чака мощна дипломатическа и политическа атака от страна на Русия, в която да упрекна Съединени американски щати, Англия и Франция, че са работили непозволено.
Според специалиста по антитероризъм Христо Смоленов офанзивите против Сирия са продължение на дипломацията с малко по-различни средства и означи, че Европа е заинтригувана да бъде посредник за деескалация на спора в Сирия.
Ръководителят на Военното разузнаване в интервала 1991-1993 година и някогашен министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков зави, че Съветът за сигурност към Организация на обединените нации би трябвало да излезе с резолюция против офанзивата в Сирия, тъй като е осъществена без единодушието му. Той означи, че Съединени американски щати, Англия и Франция доста прозорливо заобиколиха да обиден съветски и ирански ползи в Сирия и съобщи, че до огромния спор има единствено една крачка.
Бившият началник на Националната разследваща работа ген. Кирчо Киров съобщи, че ударът против Сирия не би могъл да се дефинира като друго, с изключение на като експанзия против суверенна страна въз основата на непотвърдени данни за приложимост на химическо оръжие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР