София. Българското консулство в Тараклия ще даде възможност за нови

...
София. Българското консулство в Тараклия ще даде възможност за нови
Коментари Харесай

Д-р Мария Паслар, Тараклийски държавен университет: Българското консулство в Тараклия ще даде възможност за нови инвестиционни проекти и откриване на нови работни места

София. Българското консулство в Тараклия ще даде опция за нови капиталови планове и разкриване на нови работни места. Това сподели за Радио „ Фокус “ ректорът на Тараклийския държавен университет „ Г. Цамблак “ доктор Мария Паслар във връзка откриването на втората българска консулска работа в Тараклия. По думите ѝ консулството ще улесни българите от Южна Молдова във времево и финансово отношение, с цел да могат да получават по-лесен достъп до разнообразни услуги.
„ Освен това се открива опция и за разширение на двустранните връзки с България в доста области - стопанска система, просвета, обучение. Тази непрекъсната и засилена грижа от страна на България ние, бесарабските българи, усещаме непрекъснато. За последните 30 година България е направила не малко за Тараклия – финансовото подкрепяне на разнообразни образователни заведения и културни институции, планът за филтриране на питейна вода в Тараклийския район, голямата финансова поддръжка на Тераклийския държавен университет, както и неговото методическо подкрепяне. Учебните заведения и културните институции имат опция да вземат участие и в плана „ Българският език зад граница “. За това ние показваме голяма признателност на Република България “, сподели доктор Паслар.
От думите ѝ стана ясно, че на 5 октомври е подписано съглашение за основаване на българо-молдовски учебен консорциум сред Тараклийския държавен университет и две от най-големите български висши образователни заведения – Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методи “ и Русенския университет „ Ангел Кънчев “. „ Сигурни сме, че това ще даде нови благоприятни условия за развиване на нашия университет – и за взаимно образование, и за придобиване на европейски дипломи “, сподели още тя.
Д-р Паслар посочи, че доста от студентите бакалаври избират да продължат образованието си в България. „ Даже имаме випусници от Тараклийския държавен университет, които са защитили докторска степен в България и към този момент работят като преподаватели – т.е. имаме към този момент свои ученици, които се занимават с учителска активност в родината “, изясни тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР