София. Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран

...
София. Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран
Коментари Харесай

Историческа стъпка между България и Македония

София. Българският министър председател Бойко Борисов и македонският му сътрудник Зоран Заев подписаха Договор за другарство, добросъседство и съдействие. Предстои договорът да бъде утвърден от парламентите на двете страни.
Двамата министър председатели дефинираха подписването като историческа стъпка, направена от двете страни дружно напред.
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България и Република Македония, без медиатори и модератори, са стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. „ Неслучайно хората са споделили, че гледайки обратно, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има забележими резултати от подписването на Договора за добросъседство “, добави той. „ Терминът „ обща история “ сплотява и дава вероятности, а не разделя “, безапелационен беше Борисов. По думите му подписването на документа дава звук за политическа непоклатимост и зрялост, носи също по този начин обръщение за мир, дружба разцвет, за капиталов климат, както и вероятности младежите да пътуват, само че и да останат да живеят на Балканите.
Премиерът Бойко Борисов поздрави сътрудника си Заев, външните министри и екипите, които работиха интензивно за подписването на Договора и на двата меморандума – за развиването на железопътните връзки сред София и Скопие и за съдействие в региона на природния газ. Българският министър председател посочи смисъла на Коридор номер 8 за свързаността на Балканите. Отбеляза и опцията Република Македония да взима газ от европейския газов хъб „ Балкан “.
„ Балканите стоят на вниманието на Европейски Съюз “, добави министър-председателят Борисов.
Премиерът на Република Македония Зоран Заев съобщи, че двете страни са създали историческа стъпка „ дружно напред за бъдещето “. По думите му, подписването на Договора демонстрира, че там, където има политическа воля и предпочитание за прогрес, въпросите ще се решат. Заев съобщи, че от през днешния ден България е още по-голям другар на Македония. Той уточни, че подписаният документ е както общ триумф за двете страни, по този начин и способства за политическата стабилизация на страните в района и дава вероятности на цяла Източна Европа. „ Решихме да гледаме, че чашата е полупълна, а не полупразна. Това, което се съдържа в Договора, допуска изключителни вероятности, тъй като той е инструмент за съдействие “, добави още Заев.
Чрез Договора ще бъдат постигани цели като: съдействието в двустранен и многостранен проект, разширението на транспортните връзки и връзки, присъединяване и асимилиране на средства по районни инфраструктурни и по транс-гранични планове, както и улеснение на контактите сред жителите на двете страни. Той планува да бъде основана междуправителствена комисия, която да пояснява обективно исторически събития, и в това време задължава двете страни да не подхващат враждебния дейности или териториални искания една против друга.
България и Македония ще си сътрудничат и във връзка с изследването на опциите за развиване на нова директна връзка сред газовите системи на двете страни.
Срещи на премиера Бойко Борисов в Скопие:
В Скопие министър-председателят Борисов се срещна, с изключение на с сътрудника си Зоран Заев, с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери и с президента Георге Иванов.
*
При срещата си с ръководителя на македонския парламент Талат Джафери, министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в България съществува необятен политически консенсус по отношение на подписването с Република Македония на Договора за другарство, добросъседство и съдействие. По думите му категоричен израз на желанието за отваряне на нова страница в връзките сред двете страни е безапелационната поддръжка на Народното събрание, изразена в единомислещо признатата от народните представители на 27 юли т. година декларация. Той изрази очакване документът, който дава вероятност за съдействие, учредено на европейските полезности, да бъде прегледан предпочитано и утвърден от парламентите на двете страни. „ След сключването на Договора чакаме съответни стъпки за неговото използване, които образно да покажат както на жителите на нашите две страни, по този начин и на европейските ни сътрудници, съществуването на воля за подсилване на връзките ни на нова основа ”, сподели българският министър-председател като акцентира, че Народното събрание е трибуната, която може да предложи работещи решения. Министър-председателят уточни, че в Европа също приветстват подписването на Договора.
„ Критици има на всички места. Но истината е, че в случай че създадем Коридор номер 8, свързвайки с Дунавската тактика, с Черноморската тактика, ще отворим района си на всички места “, съобщи още министър председателят Борисов.
*
Време е да се отворим още повече един към различен, да споделяме и да се интегрираме, съобщи президентът на Република Македония Георге Иванов по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. Иванов показа, че се радва за подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие и добави, че това е нов стадий в връзките сред двете страни. По думите му Балканите би трябвало да се европеизират, тъй че младежите да живеят в по-добра конюнктура.
„ Сега следва да потвърдим и на процедура подписания Договор “, означи от своя страна министър председателят Бойко Борисов. По думите му двустранните връзки се нуждаят от повече прагматизъм и подписаните през днешния ден документи са първи крачки в вярната посока, които ще донесат директни изгоди на жителите на България и на Република Македония. Българският министър-председател също подчертава върху европейската вероятност на страните от Западните Балкани, което е един от целите на идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Борисов даде висока оценка на почналия деен политически разговор на държавно равнище и изрази очакване той да бъде уголемен както в парламентарното му измерение, по този начин и със срещи на най-високо ниво. Министър-председателят съобщи на Георгe Иванов поздрави и от българския президент.
Реакции:
Европейският съюз приветства подписването на Договора за добросъседство сред България и Македония, обявиха висшият представител на блока по въпросите за външните работи и политикате за сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и договарянията за разширение Йоханес Хан, съобщи македонската медия МИА.
„ Това съглашение демонстрира решимостта на двете страни да преодолеят двустранните проблеми и е ентусиазъм за целия район. То е позитивна стъпка напред за положителни съседски връзки и за увеличението на вероятностите за влизане в Европейски Съюз на Бившата югославска република Македония, което е в полза на нейните жители “, означиха Могерини и Хан в взаимно изказване.
*
Германия приветства Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред Македония и България, който Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха във вторник в Скопие, съобщи македонското издание „ А1 Оn “.
„ България и Бивша югославска република Македония през днешния ден подписаха исторически Договор за добросъседство в Скопие “, акцентира министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел. „ Така двете страни изпратиха значим сигнал за сполучливо двустранно, само че и районно съдействие на Балканите и за бъдещата евроатлантическа интеграция на БЮРМ “, означи немският министър.
Той акцентира също по този начин, че договорът се подписва по-малко от два месеца след встъпването в служба на новото македонско държавно управление.
„ Убеден съм, че новият кабинет в Скопие ще продължи да води такова градивно съдействие с всички прилежащи страни “, добави Габриел.
*
Британският министър по европейските въпроси Алън Дънкан приветства подписването на Договора за добросъседство сред България и Македония, описвайки го като стъпква в вярната посока, предава македонското издание МЕТА.
„ При скорошното си посещаване в България и Македония аз видях мощен ангажимент за подобряването на връзките сред двете страни. Приветствам подписването на Договора за добросъседство, другарство и съдействие като стъпка в вярната посока. Добрите съседски връзки сред София и Скопие са основни за гарантирането на стабилността в района “, акцентира английският министър.
Той изрази вяра, че парламентите на двете страни ще ратифицират съглашението и в бъдеще ще се възползват от опциите за прогрес, които то дава.
*
Франция приветства подписания на 1 август Договор за добросъседство, другарство и съдействие сред Бивша югославска република Македония и България, се оповестява на уеб страницата на френското Министерство на външните работи.
Париж се надява, че този контракт ще разреши на Скопие и София да засилят разговора между тях и съдействието в областта на политиката, стопанската система и културата.
Франция удостоверява, че положителните съседски връзки и районното съдействие са основни за процеса на европейска интеграция.
С този контракт двете страни способстват за просперитета и стабилността в района и оказват помощ за установяването на климат, който е удобен за разрешаването на двустранните разногласия и превъзмогването на наследените от предишното проблеми.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР