София. Българският и румънският електроенергиен оператор обсъждат възможността за подписване

...
София. Българският и румънският електроенергиен оператор обсъждат възможността за подписване
Коментари Харесай

България и Румъния обсъждат споразумение между електроенергийните оператори за предоставяне на аварийна помощ

София. Българският и румънският електроенергиен оператор разискват опцията за сключване на съглашение за даване на взаимна спешна помощ за застраховане на енергийните им системи. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и румънският й сътрудник Тома-Флорин Петку, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Предстоящото председателство на България и Румъния на Съвета на Европейския съюз, взаимното съдействие в региона на електроенергийния и газовия бранш бяха измежду тематиките, разисквани през днешния ден по време на провелото се шесто съвещание на взаимната работна група в областта на енергетиката сред България и Румъния.
„ Енергийното съдействие сред страните ни е на доста положително ниво, както в областта на природния газ, по този начин и в електроенергетиката. Сигурността на енергийните доставки е измежду главните цели на Европейския съюз, заложена е като приоритет и в управническата стратегия на сегашното българско държавно управление “, сподели министър Петкова по време на срещата. Българският и румънският енергиен министър бяха безапелационни, че с въвеждането в употреба на интерконектора България-Румъния страните са дали отличен образец за осъществяване задачите на Европейския енергиен съюз. Междусистемната газова връзка е значима както за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, по този начин и за развиването на пазара на природен газ в района, допълниха още те. Румънският министър Петку осведоми, че в края на годината ще бъде приключена компресорна станция „ Подишор “, което ще разреши фукциониране на плана в неговата целокупност.
В рамките на българо-румънската работна сесия бе обменена информация и по повод напредъка в офшорното изследване на петрол и природен газ в Черно море. От румънска страна бе проявен интерес за доставка на количества природен газ от локален рандеман в румънските блокове на Черно море към българската газопреносна система.
Двете страни приветстваха опцията за обединяване на пазарите за електрическа енергия.
Във връзка с повишените условия на Европейския съюз във връзка с огромните горивни съоръжения, министър Петкова срещна румънския си сътрудник с процеса по искане на дерогация. България и Румъния ще заемат обща позиция пред Европейската комисия, тъй че да се даде опция за продължение работата на въглищните централи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР