София/Баку. Във връзка с позиция на Посолството на Република Армения

...
София/Баку. Във връзка с позиция на Посолството на Република Армения
Коментари Харесай

Посолството на Република Азербайджан привежда отговор на позицията на Ереван за събитията в Сумгаит през 1988 година

София/Баку. Във връзка с позиция на Посолството на Република Армения за събитията в Ходжали от 25-26 февруари 1992 година, Посолството на Република Азербайджан в София даде на Агенция " Фокус " Съвместно изказване на Министерството на външните работи и Генералната прокуратура на Република Азербайджан по отношение на безредиците в Сумгаит от 1988 година
От дипломатическата задача на Баку в София показват убеденост, че Ереван " води акция, голословни с никакви достоверни обстоятелства, с цел да отвлече вниманието на интернационалната общественост от геноцида в Ходжали и да скрие истината за безредиците в Сумгаит, за които са отговорни сами ".
В приведения текст се акцентира, че резултатите от извършено следствие демонстрират, че събитията в Сумгаит са " авансово проведена провокация, осъществена от някогашния Комитет за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики и арменските националисти ". В приложеното взаимно заявление на Министерството на външните работи и Генералната прокуратура на Република Азербайджан са показани доказателства, събрани в процеса на следствието. От тях - според текста - излиза наяве, че " етническите стълкновения от февруари 1988 година са кулминационна точка на преднамерени провокации " от страна на Армения.
В заявката се акцентира, че в Сумгаит " в никакъв случай не се е случвал етнически спор " и към днешна дата Сумгаит, както и по-рано, е " многонационален и многоконфесионален град ".
Относно събитията от 22 февруари 1988 година в заявката се показва, че те са предизвикани от " арменски екстремисти и диверсанти ", които с дейностите си са съдействали за прерастването на кротичък митинг против убийството на двама азербайджански младежи в " всеобщи вълнения ". По-натам в текста се показват резултатите от извършеното следствие, в следствие от което са издадени присъди против 93-ма души, един от които е наказан на гибел. Уточнява се, че единствено част от тях изтърпяват наказванията, а уредниците и основателите на събитията по този начин и не са разпознати.
През 2010 година по разпореждане на президента на Азербайджан Илхам Алиев следствието е възобновено. Заключенията - съгласно текста, са в поддръжка на тезата, че безредиците в Сумгаит са " провокация против Азербайджан, проведена от арменските специфични служби и Комитета за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики. Чрез тях " арменските идеолози и намерено подкрепящите ги представители на Съюз на съветските социалистически републики " аргументират с тях " невъзможното взаимно живеене на арменци и азербайжданци " за " да осъществят цялостното изпъждане на азербайжданците от територията на Армения и да дискредитират Азербайджан ".
Целта на Комитета за държавна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики, според публикувания текст, е била да ускори напрежението в руската външна страна, да оправдае тежките репресивни способи и да показва, че без мощната централизирана руска власт руските републики няма да оцелеят сами. Привежда се информация, според която разположените в района сили на Министерство на вътрешните работи на Съюз на съветските социалистически републики не са подхванали никакви дейности, с цел да бъде арестувана под надзор обстановката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР