София. Авиационни произшествия винаги е имало и ще има, но

...
София. Авиационни произшествия винаги е имало и ще има, но
Коментари Харесай

Полк. Цвятко Луканов, бивш директор на „Авиоотряд 28“: Авиационни произшествия е имало винаги, но е жалко, когато стават поради недостатъчна летателна тренираност на екипажите

София. Авиационни катастрофи постоянно е имало и ще има, само че е тъпо, когато стават заради незадоволителна летателна тренираност на екипажите. Това сподели в седмичното обзорно предаване „ Метроном “ на Радио „ Фокус “ полковник от запаса Цвятко Луканов, някогашен шеф на „ Авиоотряд 28 “. „ След 1989 година – 1990 година извънредно доста спадна учебно-тренировъчният нальот на водачите в българската военна авиация, без значение дали за изтребители, бомбардировачи, транспортна авиация, вертолетна авиация. Трябва да се знае, че въздухът не е естествената среда на виреене на човешкия организъм. Ако той не поддържа непрестанно подготовка за пространственото си състояние във въздуха, в това в каква среда вирее – през деня, нощем, в облаци, отвън облаци, доста бързо се губят тези привички “, изясни той. „ И за жалост авиационни командири с огромен стаж подценяват тези неща. И оттова водят до грешките на водачите “, уточни Цвятко Луканов, само че посочи, че летците не са отговорни, защото нямат опцията да поддържат летателната си валидност такава, каквато би трябвало да бъде.
По отношение на летателната техника някогашният шеф на държавния авиоотряд разяснява, че съгласно него две изтребителни ескадрили за запазване небето над България ще бъдат премного. „ Една за Централно-западна България и една за централно-източната част на страната. Един полк, може би, отново към две ударни ескадрили изтребително-бомбардировъчни, вертолетна авиация, военно-транспортна авиация. Това за рамките на България в тази обстановка сега, съгласно мен, е оптималният вид. Всичко друго е реплика на войска “, изясни той. По думите му на първо място би трябвало да се грижим за нашата сигурност и по-късно да се разчита на други хора.
Според него главните провокации пред авиацията ни са незадоволителният брой летателни часове във военната авиация и незадоволителната авиационна техника. „ Резервни годни елементи, създадени под контрола на завода производител – това би трябвало да се доставя. Иначе всичко друго е риск. Риск е да загубим хора, както оня ден се случи, и техника, която така и така не ни доближава “, добави полк. Луканов. А повода за създалото се състояние в авиацията той открива в политиците. „ Не може да даваме милиони по най-различни посоки и да не си осигурим армията “, сподели още той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР