София, 23 август, горещина и пряхоляк отвсякъде. Чешмите в центъра,

...
София, 23 август, горещина и пряхоляк отвсякъде. Чешмите в центъра,
Коментари Харесай

Софиянци търсят спасение в безпартиен кандидат

София, 23 август, жега и пряхоляк отвред. Чешмите в центъра, в случай че въобще ги има, едва-едва църцорят. Хората се разхождат стиснали крепко бутилки с вода. Въпреки че е късно следобяд - към 18 ч., температурите не падат - държат към 30 градуса, само че софиянци въпреки всичко са излезли на разходка по бул. " Витоша ". Глъчка и шумотевица отвред. И в цялата тази картина в разгара на акцията си е и екипът на " Спаси София ", за които конкуренцията за локалните избори към този момент стартира. Младежите са облечени в жълто и бяло - цветовете на слънцето, на чистото, на новото, знаците на живота.

" Младите, младите, те да гласоподават за вас ", обърна се стара дама към самостоятелния претендент на сдружението Борис Бонев. Жената, която е на 94 години, само че те никак не й личат, държи в една ръка бастун, а в другата - листовка на " Спаси София " и  " План за София ". Бабата особено се е отбила, с цел да се запознае с Бонев и да му каже " няколко положителни думи ". " Но 

 

в случай че сте от комунистите или имате нещо общо с тях, не ставате

 

за мен ", му споделя тя.  " Не, нищо общо нямам нито с тях, нито с която и да е партия. Независим съм! ", отвръща й той. После в резюме й изясни кой е, защо работи, какви са желанията му и прочие Тя пък с усмивка му отвърна: " Внучката ми е в Лондон, не желае да се връща, само че в случай че извършите по този начин, че да го изиска, ще гласоподавам за вас ". Но въпреки всичко скептично промърморва: " Хубаво сте намислили нещата за града, само че ще ви попречат... ". И постепенно си потегля.

После, притеглен от веещите се флагове, при Бонев се спря към 30-годишен мъж. От диалога им се разбра, че той е осведомен добре с работата на " Спаси София " и въобще с самодейностите им. Дошъл е особено да беседва с кандидат-кмета.  " Ако не съумеете да спечелите кметското място, какво?! ", пита мъжът. " Продължаваме все по този начин. И напред! ", бодро му отвръща Бонев. Мъжът обаче е отчаян, че нямат обща акция с десните. " Защо не отидохте с " Да, България " да вземем за пример? ", попита той. " Тотално не се срещнахме по въпросите за София. Искахме да разтеглим ветрилото и да включим още проблеми. Многократно се срещнахме с десните партии, с цел да разбираем изгодите от самостоятелния претендент, само че не се разбрахме ", умерено изяснява Бонев.  " Като по този начин са разграничени демократичните партии,

 

човек не знае за кого да гласоподава ", 

 

установи мъжът и поема по пътя си.

Собственик на магазин на " Витошка " мощно се интересува какви са желанията на Бонев, в случай че стане кмет, във връзка с зареждането на магазините и заведенията. " Имаме огромен проблем, и то от години. Искаме да има опция освен през нощта, само че и денем да ни зареждат. Сега полицията не позволява ", изясни търговецът. Бонев му отвърна, че са мислили по казуса и че оферират обособяването на специфични места за зареждане, които да са отворени непрекъснато. Мислили са съществено и за премахването на " безсмислените " железни кофи на близката ул. " Солунска ", за които бяха дадени хиляди левове сякаш за разделно събиране на отпадък, което по този начин и не стана през годините. Кофите непрекъснато преливат с отпадък, а смрадта от тях е невъзможна... " С всичко това, което казахте, ме спечелихте ", съгласява се търговецът.

 

" Ще печеля, единствено до балотаж да стигна в София ",

 

обърна се самостоятелният претендент към младо семейство с бебе, пристигнали да се срещнат с него. Майката, държейки няколкомесечното момиченце на ръце, концентрирано слушаше Бонев, а бащата задаваше въпросите. Кандидатът пък им обясняваше, че най-важната мярка, в случай че стане кмет, ще е прозрачността, че за него главното е разговорът със софиянци, че 10 години е от страната на хората, което не е малко време, че и няма да не помни от кое място е тръгнал, какво е заречен и така нататък

" Какво решение за столицата е концепцията ви за така наречен Северен квартал? ", попита мъжът, само че преди да чуе отговора, означи - " не е никакво решение да се измества градът на там и да се презастроява... ". Все отново Бонев му обясни - ще се направи повсеместен обзор, ще се търси баланс сред държавния и локалния интерес, както и ще инициира овреме полемика за новия Общ организационен проект на София. " Сега е моментът да стартират нещата по новата визия на столицата ", счита той. 

" Ляв или десен сте? " - провокативно попита мъжът.

 

" За гражданското ръководство няма ляво и дясно " ,

 

отговоря Бонев. И чува нова констатация - " значи сте събирач на отрицателен избор ". " Не съм, 10 година работя за града си с съответни начинания, някои от които сполучливи и доведени до дъно ", изясни той. Мъжът не наподобява доста уверен.

Семейството се поинтересува и по какъв начин ще ръководят, като нямат листа за общински съветници. " Но ще имаме самостоятелни претенденти за съветници, които ще бъдат издигнати от инициативни комитети. Върви подписка. Скоро ще обявим кои ще са и какъв брой ", казва Бонев. По адрес на районните кметове и работата им отбеляза, че " са изцяло непотребни " и са " пощенски кутии ". 

Друго младо семейство се интересува какво ще създадат Бонев и екипът му, с цел да спрат старите коли, които замърсяват въздуха на София. Кандидатът признава, че борбата е сложна и че битката с вредните излъчвания от " трошките "  зависи и от изпълнителната власт, която би трябвало да увеличи налозите за тях. " Не може един автомобил да е над 20 година и да се движи още ", счита той. И прибавя, че е нужно общината да дава други възможности на софиянци. Като образец даде изследване, че 60 % от живеещите в " Манастирски ливади ", където транспортната инфраструктура е най-зле, са подготвени да се откажат от персоналния си автомобил и да употребяват градския превоз. Но в случай че има подобен и комфортен. Последваха самопризнание, че не е " обожател на крутите ограничения ", и пояснение, че е належащо да се каже на софиянци в дълготраен проект какви ще са налозите и таксите им, а не всяка година да бъдат изненадвани.  Младата двойка е очевидно задоволена от отговорите.

Следващият събеседник е жена на към 55 година, която не търси " политически претендент ".

 

" Омръзнаха ми

 

- нито Мая Манолова, дано си е омбудсман, нито Йорданка Фандъкова са моите хора ", изясни тя. Взе си предизборни материали на " Спаси София " и с усмивка сподели, че ще се запознае детайлно с всичките им оферти и начинания. Тя в действителност бе от малцината, които се стопираха пред спонтанния щаб и които не бяха чували за гражданската самодейност.

От диалозите ставаше ясно още, че софиянци мощно се нуждаят от опция и желаят същинска смяна. Но не една партия да смени друга партия. Те въобще не желаят кметът да е привързан политически, съкрушен с партийно минало и заигравки. Искат да повярват, че повдигнат от жителите кандидат може да  ги съставлява и да му се доверят, че може да поеме отговорността за развиването на столицата. Мнозина обаче се притесняват, че даже и най-кадърният претендент ще бъде провален в общинския съвет на София, в случай че няма солидна група, която да поддържа самодейностите му. Дилемата наподобява комплицирана, а време за размисъл съвсем няма.

 

Кои са Борис Бонев и " Спаси София "?

" Ние от " Спаси София " сме гражданска организация и през последните 10 години сме постигнали извънредно доста за смяната на града. Тенденция и в цяла Европа е гражданите да вземат градовете в ръцете си, тъй като знаят по-добре от партийните функционери и парашутисти какви са проблемите и по какъв начин могат да бъдат решени ", споделя Бонев, който е на 31 години, роден и бранш в София, с икономическо обучение, владеещ няколко езика. " Общинският съвет в София от години се употребява като трамплин за депутатстване, а кметското място - за премиерстване. Което не ни интересува. Мен и всички от екипа ни интересува това градът ни да се развива по най-хубавия вероятен метод ", безапелационен е той.

Екипът, с който всеки ден работи, е от 15 души. А за кампанията до момента са отишли към 8 хиляди лева. 

" Спаси София " се надява да има и общински съветници, макар че законът не разрешава предприемчив комитет да издига цяла листа. Ще би трябвало да се събират подписи за всеки обособен претендент, който ще се яви също като самостоятелен. " За нощен превоз събрахме 32 хиляди подписа, та за това ли няма! ", споделя Бонев. Признава, че изборната система е " доста тромава, мъчно е да се пробие, за огромните е направена, само че ние би трябвало да покажем, че жителите можем да се преборим с тази система ".

 

ПРИОРИТЕТИ

- София без корупция - транспарантни и почтени публични поръчки, надзор в администрацията, етичен кодекс.

- София да се обърне към гражданите - цялата общинска администрация, всяка услуга или инвестиция ще бъде оценена през изгодите за жителите.

- София в XXI век - дигитализация на общината и за качествена инфраструктура. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР