Содената питка е едно от най-важните ястия, които се слагат

...
Содената питка е едно от най-важните ястия, които се слагат
Коментари Харесай

Разкрита е ТАЙНАТА съставка, която прави питката за Бъдни вечер пухкава и мека

Содената питка е едно от най-важните ястия, които се поставят на трапезата ни на Бъдни вечер. При изработката на печивото не се употребяват никакви артикули от животинки генезис, по този начин повелява традицията.

Много от прохождащите домакини остават разочаровани от крайния резултат – питката не се подува и не е толкоз мека, колкото им се желае. Днес ще ви издадем тайната съставна част, която ще я направи пухкава като памук. Става въпрос за познатата на всички ни газирана вода.
Ето и рецептата за вкусна пита за Бъдни вечер: Продукти:
• брашно - 500 г;

• мая - 1/2 кубче прясна (21 г);

• захар - 1 с.л.;

• сол - 1 ч.л.;

• олио - 5 с.л.;

• газирана вода - 250 мл.
Начин на подготвяне:
Ако желаете питката да е доста мека и пухкава, наложително пресейте брашното и го смесете със солта. В средата му направете кладенче. Маята и захарта се разтварят в авансово затоплена газирана вода. Тях прибавяте към брашното, дружно с олиото. Започнете да месите, до момента в който не се получи меко и безпрепятствено тесто. Оставя се да втаса на топло място, до момента в който не удвои размера си.
Как се раздава питката на Бъдни вечер – обичаи и традиции, които се пазят във времето
Бъдни вечер е един от най-светлите, обичани и чакани празници. На този ден във всяко едно семейство има повече топлота, обич и схваща...

Когато това се случи, премесете го, едвам излезе въздуха от него. Разделете го на 7-8 равни елементи. В едно от топчетата сложете паричка, която авансово сте увили в алуминиево фолио, тъй че да няма директен контакт с хляба.

Вземете тава, покрийте я с хартия за печене и започнете да подреждате топчетата в нея. Редете по краищата, тъй че средата да остане празна. Там сложете увита във фолио чаша.

След като питката се изпече, чашата се маха, а на нейно място може да поставите горяща пресен.

Питката се оставя да втаса са още 20 – 30 минути и по-късно се поставя да се пече. Загрейте фурната авансово на 200 градуса. Печете, до момента в който хлябът не хване златиста коричка извън.

Когато извадите от фурната, покрийте с хавлиена забрадка за 15 минути и по-късно поднесете на трапезата си. Можете да гарнирате содената питка с домашна шарена сол. Сигурни сме, че ще останете възхитени от крайния резултат – златна коричка и мека вътрешност.

Още от РЕЦЕПТИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР