Сочи беше домакин на тристранните преговори между руския президент Владимир

...
Сочи беше домакин на тристранните преговори между руския президент Владимир
Коментари Харесай

Срещата на върха в Сочи. Путин към Алиев и Пашинян: момчета, дайте да живеем дружно!?

Сочи беше хазаин на тристранните договаряния сред съветския президент Владимир Путин, азербайджанския му сътрудник Илхам Алиев и арменския министър председател Никол Пашинян. Преговорите продължиха повече от няколко часа, като страните не оповестиха детайлности. Имаше единствено някои нюанси.

Както сподели Путин, „ някои неща трябваше да бъдат отстранени от текста, авансово създаден на равнище експерти “ (съвместното изявление), все пак съм склонен с общата оценка, че срещата беше потребна. “ В същото време Путин акцентира, че " срещата сътвори добра атмосфера за бъдещи съглашения по някои фундаментални въпроси " и " основава условия за по-нататъшни стъпки за разрешаване на обстановката като цяло ".

По-рано беше обявено, че Пашинян предложи в текста на изказването да се включи тезата, че арменската страна поддържа съветския метод по въпроса за Нагорни Карабах. На двустранна среща с Путин в Сочи министър председателят сподели следното: „ Искам още един път да подчертая, че по отношение на Нагорни Карабах методите, препоръчани от съветския план на главните правила и параметри за определяне на междудържавни връзки сред Републиката Азербайджан и Република Армения са допустими за нас. Надявам се,че вие ще поддържите предлагането да се позовем на този документ в текста на днешното допустимо тристранно заявление по резултатите от нашата тристранна среща».

Но в признатото изказване не се загатва Нагорни Карабах. Както споделя Алиев, " спорът в Нагорни Карабах към този момент е история ". Съответно, като се вземе поради тази позиция, беше направено взаимното заявление. Като цяло то е направено на основата на добре известни тези, разказани в общи линии и съгласно нас съдържа единствено една значима наредба: страните се споразумяха „ да се въздържат от потребление на мощ или опасност от нейното потребление, разискват и вземат решение всички проблематични въпроси само въз основа на взаимното признание на суверенитета, териториалната целокупност и ненарушимостта на границите в сходство с Устава на Организация на обединените нации и Декларацията от Алма-Ата от 1991 година

Следователно изказването от Сочи, единствено в своята идейна част, може да залегне в основата на предстоящ кротичък контракт сред двете страни. Останалите резултати мога да се сведат до следното. Достигната е договореност за продолжаване на разговора по нормализацията на връзките сред Азербайджан и Армения, ще продължи търсенето на решенията, нужни за „ да се постави най-сетне точка в по този начин дълго продължаващияконфликт “.

В същото време на конференция след договарянията Путин, говорейки за разбирането на задачите на активизирането на Запада в тази област, по принцип не се опълчи на това, в случай че, несъмнено, не приказваме за търсене на мир сред конфликтуващите страни. Това допуска, че Москва приема концепцията да работи като значима, само че не единствена платформа за договаряния сред Баку и Ереван, което внася спомагателни нюанси в драматургията на целия преговорен развой.

Запазва се системата от преговорни коловози, в това число европейски, грузински и съветски. Основният въпрос остава открит: под чия закрила ще бъде подписан мирният контракт? Не е напълно ясно каква ще бъде новата първа стъпка в разрешаването на връзките. Делимитирането и демаркирането на границите не е проблем единствено на географските карти, това е индиректно самопризнание на фактора за сигурност на арменското население на Нагорни Карабах, макар че то ще бъде записано като пълноправна част от Азербайджан.

Освен това въпросът за транспортните коридори, обрисуван в мирното съглашение от 9 ноември 2020 година, на практика не е обвързван с мирното съглашение. Не е ясно и по какъв начин ще работят в тази посока задачите на Европейски Съюз и ОССЕ, работещи в Армения.

Ясно е нещо друго. Дори да се подпише кротичък контракт в Брюксел (Алиев и Пашинян идват там при започване на декември), никой няма да може да избегне намесата на Русия. Ето за какво остава открит следният въпрос: дали срещата на върха в Сочи ще се трансформира единствено в събитие от обреден темперамент или ще послужи като подтик за напредване към подписването на мир под егидата на Европейски Съюз?

Междувременно има мощно чувство, че Русия стартира да се дистанцира, оставяйки „ кулоар на опциите “ за Запада. Така или другояче, в Сочи, обратно на прогнозите на доста съветски специалисти, на обществено равнище Москва не посочи нови причини за двете страни и не излезе отвън към този момент препоръчаната рамка.

Това наподобява е обвързвано с обстоятелството, че Русия вижда по какъв начин Западът отслабва и губи способността си да играе огромна игра в Закавказието, макар че се стреми да унищожи статуквото, което бе основано през 2020 година А ползите на такива районни играчи като Иран и Турция в този момент са обвързани с Русия. Като се вземат поради тези фактори, процесът на споразумяване на арменско-азербайджанските връзки няма да бъде елементарен, изборът на решения ще продължи.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР