Соченият за извъшител на покушението от 9.11.2001 г. - 43-годишен

...
Соченият за извъшител на покушението от 9.11.2001 г. - 43-годишен
Коментари Харесай

Атентаторът на Митьо Очите - Иван Рибов съди държавата за 2,5 млн. лв.

Соченият за извъшител на покушението от 9.11.2001 година - 43-годишен мъж излежава доживотна присъда без право на обжалване в Бургаския затвор

Осъденият на пожизнен затвор без право на подмяна Иван Рибов за атентата с кола-бомба против Димитър Желязков , при който на 9.11.2001 г.  животите си загубиха жената на Митьо Очите – Тянка, нейният брат Славчо Дерелиев - по прякор Ремирес и  телохранителят на боса Николай Бъчваров-Бъчи, е предявил иск за 2 500 000 лева към министъра на финансите за нанесени неимуществени вреди от престоят му в пандиза. Делото се е гледало в Бургаския областен съд преди няколко дни и претенциите му са отхвърлени. 

В исковата си молба 43-годишният Иван е показал,  че са нарушени правата му в периода от 02.02.2008г. до 26.10.2021г.

" Ищецът твърди съществуване на претърпени вреди от съществуването на законодателство, предвиждащо наказване пожизнен затвор без подмяна, както и от неналичието на законодателната уредба, позволяваща подмяна на по този начин наложеното наказване с друго или редуцирането му, а също по този начин от неналичието на уредба до изменението на ЗИНС с Дъждовни води, бр. 13/2017г. за обжалване замяната на непоколебим със специфичен режим при изтърпяване на наказването, което го лишава от опцията да търси освобождение, завръщане при фамилията, основаване на семейство, както и от всякаква форма на обществена реализация и сигурност, заради което твърди, че заради неналичието на веществен закон са нарушени правата му на дейно средство на отбрана ", написа сред кориците по делото.

Рибов недоволства против закондателната уредба, която не му разрешава да апелира доживотната присъда . Тоест тя не може да бъде нито понижена, нито сменена, нито редуцирана в срочна . Той претендира и за неплатено заплащане на работни дейности зад решетките – непозволени удръжки и неплащане на осигуровки. По думите му, това го карало да усеща неустановеност и липса на вероятност , от които търпи отрицателни страсти, поради които пък претендира като неимуществени вреди. 

Единственият метод " доживотната присъда без право на подмяна " да бъде помилвана е посредством решение на президента на Република България . Поради тежестта на присъдата тя може да бъде единствено опростена или сменена, не и анулирана . Такова решение все още не е издадено, само че това сочи, че въпреки всичко Рибов попада в кръга на лицата, които могат да потърсят ефикасна отбрана посредством опрощение. 

Първоначално бургазлията е излежавал присъдата си в бранша, където под „ специфичен режим “ са настанени най-закоравелите нарушители. Бил е с избран " непоколебим режим " за изтърпяване на наказването за интервала от 11.04.2013 год. до 14.12.2016 год., след което още веднъж е бил върнат в карцера. Това, съгласно Рибов, също накърнявало човешките му права. 

Проверка открива, че още при постановяване на присъдата пред 2002 година е следвало да изтърпи цялото наказание  при условия на „ специфичен режим ”. След това заради положително държание е бил изместен в обща килия с  други затворници. Впоследствие обаче е бил изправен пред Комисия, която е оценила " профила и потребностите на правонарушителя “ и е счела, че режимът на изтърпяване на наказването би трябвало още веднъж да бъде изменен в по-тежък. Констатациите от Комисията са за нараснал риск от рецидив , липса на мотивация за смяна на държанието му, липса на прогрес на поправителното влияние. Така Иван Рибов е бил върнат в карцера при условия " специфичен режим ". 

Припомняме, че през 2019 година Рибов  отказа да се прибере в килията си, започна да буйства и за похлупак скочи на тежко въоръжен надзорник.  Това наложи охранителите в зандана да го усмиряват. 



Източник на Флагман.бг от Затвора в Бургас разяснява, че доживотникът непрестанно създавал проблеми. Интересното било, че 43-годишният Иван Рибов безусловно заливал както администрацията на лишените от независимост, по този начин и разнообразни правосъдни инстанции с тъжби и искови молби, които пишел самичък зад решетките. Те били извънредно добре структурирани, мислово и граматически завършени и подкрепени със защитни тези - на равнище на доста добър правист.

" Осъденият Иван Рибов чете доста книги. Интересува се от разнообразни каузи и проблеми. Използва времето зад решетките, с цел да научи нещо ново, само че недоволствата му са неуместни. Само за  2021 година е подал седем тъжби против администрацията на Затвора ", показва нашият източник. 

Припомняме още, че Иван Рибов получи доживотна присъда без право на подмяна, откакто на 9.11.2001г.  към 17:20 часа взриви Жигулата на Митьо Очите , която бе паркирана на ул. " Отец Паисий " в Несебър, покрай дома му. При гърмежа безусловно бяха раздрани телата на брачната половинка на Желязков - Тянка. На място умира нейният брат Славчо Дерелиев - прочут с прозвището Ремирец и персоналният охранител на несебърския необут - Николай Бъчваров - Бъчи.
 Стоян Димитров - Толупа, гарант на атентата
 
 Кероп Погосян - Руснака, причинител
Стоян Димитров, по прякор Толупа , получи пожизнен затвор като гарант на атентата . Кероп Погосян, който е състудент на женята на Димитър Желязков, и Иван Рибов също отнесоха такива присъди, защото бяха посочени от прокуратурата като директни причинители на касапницата .

И тримата настояват, че нямат нищо общо и че са натопени. 13 години по-късно наказаните обвиниха следователя Иван Христов , че е разчистил пътя на Митьо Очите, който пък му се е отблагодарил с огромен хотел в Слънчев бряг, намиращ се на метри от основния вход на РУ-Несебър. Става дума за  хотел " Авеню " . Земята под него била пък продадена на търг, на който се явили само някогашната жена на следователя и актуалната му тогава другарка. Никой различен бил позволен. Намесени остават още имена, за които обаче доказателства, че са работили като протежета и в поддръжка на Митьо Очите и до през днешния ден не са открити. 

Иван Рибов лежи зад решетките близо 20 години.
 Иван Рибов
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР