Собствениците на земеделски земи най-често продават парцелите си с цел

...
Собствениците на земеделски земи най-често продават парцелите си с цел
Коментари Харесай

Моментът за сделка е удачен, след Нова година пазарът замръзва

Собствениците на аграрни земи най-често продават парцелите си за инвестиция в различен неподвижен парцел или при потребност от средства за покриване на незабавни разноски. Това излиза наяве от изследване на българската компания за професионално ръководство на земя „ Агрион “. Според отчета, продажбата на поземлени парцели се явява желана опция на тегленето на потребителски или ипотечен заем, защото процедурата е доста по-опростена и бърза спрямо тази на банковите инстинуции.

Друга съществена причина за покупко-продажбите със земеделските земи е невъзможността и нежеланието на притежателите да се занимават с обработването на нивите. По-голямата част от тях живеят в столицата или огромните градове, а парцелите са им ситуирани в отделечени региони, постоянно на повече от 100 км. Хората не желаят да обработват земите си, нямат нужното време и благоприятни условия да се занимават с земеделие, споделят специалисти в земеделските среди. Заради това търсят разнообразни допустими разновидности за поземлените си парцели.

Според информацията от „ Агрион “ притежателите на земя избират да я отдават под аренда в кооперации или на частни арендатори, като наклонността е да се подписват все по-краткосрочни контракти. Други пък избират непосредствено да продават, вместо да оставят земята да пустее.
Според специалисти в сектора последните месеци от годината са обичайно мощен интервал за подписване на покупко-продажби със аграрни земи.

Собствениците, които са подготвили парцелите си за продажба, бързат да приключат продажбата преди края на годината, поради по-високите цени в съпоставяне със зимните месеци. Първото тримесечие на годината всекидневно е слаб интервал за подписване на покупко-продажби и цените са под средногодошните. От друга страна част от нужната документи при договорка важи за период от една календарна година и отлагането й за идната води до закъснение, защото би трябвало да се вадят нови документи. Такъв е казусът с данъчната декларация, която важи за период от една календарна година.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР