Собствениците на заведения, които искат да спазват буквата на закона,

...
Собствениците на заведения, които искат да спазват буквата на закона,
Коментари Харесай

Работодатели в пат: Не можем да уволняваме, нито да пращаме ...

Собствениците на заведения, които желаят да съблюдават буквата на закона, от през днешния ден са с вързани ръце.

„ Какво би следвало да направя с мой чиновник, който не желае да се имунизира и даже отхвърля да се тества за ковид-19 от време на време?”, пита пловдивски ресторантьор с два огромни обекта.

„ Не мога да го задължа да си постави инжекция. Не мога да го освободя, тъй като нямам правно съображение за това. В Кодекса на труда ясно са посочени случаите за неотложно освобождение. Само ще отворя една скоба, с цел да напомня, че поради локдауните и ограничаващите ограничения личен състав за заведенията се намира все по-трудно и да уволниш кадър със стаж, е " камък в твоята градина ". Не мога да го пусна в неплатен отпуск без неговия автограф отсреща, т.е. това е двустранен акт, и в случай че служителят не желае, няма по какъв начин да го принудя си отиде вкъщи”, споделя за омагьосания кръг индивидът от бизнеса.

От друга страна, в края на годината доста малко хора имат към момента заплатен отпуск, който да употребяват, до момента в който в трудовото законодателство не се реши по какъв начин да се работи в тази чрезвичайна обстановка. Каквото и да създадем ние като работодатели, след това сме застрашени от тъжби и каузи от наши чиновници, които ще оспорват решенията ни, тъй като те не се базират на Кодекса на труда ", обобщава патовата обстановка той.

Мениджърът допуска, че от началото на седмицата доста обекти просто ще затворят, защото, като се изключи че ще липсва обслужващ личен състав, и клиентите са оредели фрапантно. Това обаче значи, че бизнесът няма да получи никаква държавна помощ, защото е затворил непринудено, а не след заповед за локдаун.

Той счита, че в последната заповед на министър Кацаров доста неща не са прецизирани, в това число и това, че държавната администрация, наедно с бизнеса, би трябвало да разполага със зелен документ. Според документа коронавирус паспорт би трябвало да имат хората на РЗИ, Инспекцията по труда, полицията, само че на процедура това няма по какъв начин да се случи с ниската им интензивност към имунизацията. И измежду тези служби, които имат директно отношение към контрола и спазването на ограниченията, болшинството от чиновниците са неимунизирани.

И стигаме до идващия абсурд - за какво касиерката в огромен хранителен магазин може да упражнява правото си на труд без зелен документ, а касиерката в огромен нехранителен обект не може? И двете работят с доста хора, рискът е еднакъв… А какво ще кажете за чиновниците на банки, аптеки и така нататък? Заповедта на министър Кацаров има ясна цел - да подтиква имунизацията, само че хората, които са наранени от нея, не са равнопоставени.

Въвеждането на зелен документ за избрани сфери не бе ненадейно, само че бе форсирано и недобре премислено за нашата действителност, счита ресторантьорът. И поради всички гореизброени неща казусът ще се трансформира в снежна топка, търкулната по накривен път - ще стане лавина. Забраните ще отворят път към процъфтяването на корупционни схеми - за вадене на подправени документи за имунизация или за " заигравка " с контролните органи, единомислещи са от ресторантьорския отрасъл.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР