Собствениците на водовземни съоръжения /кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи

...
Собствениците на водовземни съоръжения /кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи
Коментари Харесай

Собствениците на кладенци и герани имат още месец да ги регистрират, регистрацията е безплатна и еднократна

Собствениците на водовземни уреди /кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др./, които не са ги заявили досега, би трябвало да ги записват в период до 28 ноември 2022 година.

Става дума за водовземни уреди, които служат за облекчаване на личните потребности на жителите, ситуирани са в рамките на обитаемоте места и селищните формирания.

Регистрацията става посредством попълване на заявление по пример, което жителите могат да получат от съответната общинска администрация или кметство. Заявлението може да бъде изтеглено и от интернет страницата на съответната община или на Областна администрация. Заявлението е съпроводено от инструкции за попълване.

След като се попълни, заявката за регистрация се подава в съответната община или кметство по местонахождението на кладенеца.

 Кметът се задължава да записва всички подадени заявки и да ги внесе в Басейнова дирекция Плевен, която обгръща област Разград. Внесените заявки се вписват в указател.

Регистрацията може да се реализира и онлайн на интернет страницата на Басейнова дирекция Плевен. Там може да се направи и инспекция дали даден бунар към този момент е регистриран.

Такса за регистрацията не се заплаща.

Регистрацията се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни, за потребностите на семейството. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози. Регистрацията е нужна за да бъдат предпазени ползите на жителите при даване на права за черпене на вода в региона на съответното обитаемо място и ограничение заплахата от пресъхване на кладенците.

При регистрацията на кладенци не се изисква нотариален акт, схема на парцела, персонална карта и какъвто и да било различен документ. Единственият документ, който се изисква, е попълнено заявление за регистрация на бунар за лични потребности.

Ако притежателят не разполага с географски координати, това по никакъв метод не съставлява проблем, като за задачата е задоволително в заявката да се опише местоположението на кладенеца в свободен текст.

Физическите лица – притежатели или ползватели на неподвижен парцел, ситуиран в рамките на обитаемоте места и селищните формирания, имат право на безплатно водовземане до 10 куб.м на денонощие за лични потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води.

При установяването на противозаконни уреди за водовземане от подземни води след 28 ноември 2022г. същите се унищожават за сметка на притежателя им, който носи и наказателна отговорност.

Регистрация на бунар в земеделска земя, употребен за икономически цели, се реализира по различен ред в басейновите дирекции.

Всеки четвъртък до 28 ноември т.г., когато е крайният период за регистрация, заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще провежда постоянни онлайн приемни, с цел да бъде отговорено на запитването на всеки жител.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР