Собственикът на Lego – Kirkbi A/S – купува американската фирма

...
Собственикът на Lego – Kirkbi A/S – купува американската фирма
Коментари Харесай

От играчка – задачка: Lego придобива платформа за учене за 875 млн. доларa

Собственикът на Lego – Kirkbi A/S – купува американската компания за видео образование Brainpop за 875 милиона $. Най-големият производител на играчки в света търси разширение в просветителния бранш, оповестява WSJ.

Придобиването на Brainpop, която сходно на българската Уча.се оказва помощ на учениците да схващат по-добре образователните предмети посредством къси анимации, е част от проекта на датската компания за създаване на нов бизнес дирек.

„ На път сме да наложим концепцията на Lego за учене посредством игра на терена на формалното обучение “, споделя Йорген Виг Кнудсторп, изпълнителен шеф на Lego Brand Group, част от Kirkbi.



Kirkbi, която ръководи 75% от бизнеса на притежателя на Lego (семейството на Кърк Кристиансен), ръководи и Lego Education – звеното създава комплекти Lego, предопределени за потребление в класни стаи. Сделката с Brainpop обаче няма да е обвързана с видеоклипове, излъчващи игри с Lego, настояват от компанията.

Новината за договорката идва, откакто предишния месец Lego регистрира двуцифрен растеж на приходите за първата половина на годината. Въпреки икономическите провокации датският бранд затвърди преднината си по продажби в бранша пред американските съперници Hasbro и Mattel (продаващ куклите Барби).

През последните години Kirkbi се стреми да се разшири оттатък блокчетата Lego. През 2019 година стана част от консорциум, който се съгласи да купи оператора на музеите с восъчни фигури на Мадам Тюсо и тематичните паркове Legoland. По-рано тази година закупи против 1 милиарда $ миноритарен дял в разработчика на Fortnite Epic Games Inc. за взаимното създаване на подобаваща за деца версия на метавселената.

Що се отнася до просветителния бизнес, Kirkbi прави почти 15 миноритарни вложения в компании за просветителни технологии през последните пет години – откогато изследва пазара. Целта на компанията обаче е била да премине оттатък модела на рисков капитал и да откри по-зряла компания, в която да влага или да придобие.

Базираната в Ню Йорк Brainpop, също със фамилна благосъстоятелност и със забележителна база консуматори, се оказва подобаваща, тъй като има  съдържание и същинско ноу-хау да ангажира децата и да ги направи любопитни и въвлечени в просветителния развой, споделя Кнудсторп.

6-минутните видеоуроци на Brainpop, които включват герои като робота Моби, доближават до 25 милиона деца годишно в две трети от кварталните учебни заведения в Съединени американски щати, споделят от компанията.

Придобиването на платформата от Kirkbi дава опция на Brainpop да се разраства, споделя Скот Къркпатрик, който ще продължи да извършва ролята си на основен изпълнителен шеф на просветителната платформа.

Въпреки че видеоклиповете на Brainpop към този момент са налични в международен мащаб и на голям брой езици, аудиторията на платформата е най-вече американска. Опитът на Kirkbi в построяването на Lego в световна марка ще помогне на Brainpop да се развие на интернационално равнище, има вяра Къркпатрик.

Той се надява насоките на Kirkbi да оказват помощ на Brainpop да продава повече абонаменти непосредствено на потребителите, защото родителите търсят повече „ свястно време пред екрана “ за децата си. В момента Brainpop генерира по-голямата част от приходите си от продажба на абонаменти на учебни заведения.

Основателят на Brainpop, Авраам Кадар, споделя, че е получавал доста предложения за придобиване на компанията, откогато тя започва през 1999 година, само че не е вярвал, че бъдещите купувачи ще поддържат и развиват марката.

Посещение в родния град на Lego Билунд го убеждава, че предлагането на Kirkbi се отличава. „ Имаме сходни полезности с Lego. Те са експерти, само че със сърце. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР