Сняг с форма на куб, ледени пейзажи и скреж са

...
Сняг с форма на куб, ледени пейзажи и скреж са
Коментари Харесай

Празнично видео на НАСА показа как изглежда зимата на Марс

Сняг с форма на куб, ледени пейзажи и скреж са част от най-студения сезон на Червената планета.
Прочетете още
Когато зимата идва на Марс, повърхността се трансформира в една в действителност неземна празнична сцена.  Сняг, лед и скреж съпътстват минусовите температури през сезона . Някои от най-студените от тях се случват на полюсите на планетата, където те достигат  до -190 градуса по Фаренхайт (-123 градуса по Целзий).

Колкото и да е студено, няма по какъв начин да има снежни преспи. Никой район на Марс не получава повече от няколко фута сняг, множеството от които падат върху извънредно равни зони.

Заради елиптичната орбита на Червената планета  са нужни доста повече месеци, с цел да настъпи зимата: една година на Марс е към две земни години.
 
Марсианският сняг се предлага в две разновидности:  воден лед и изсъхнал лед (въглероден диоксид).  Тъй като марсианският въздух е толкоз разводнен и температурите са толкоз ниски, водно-леденият сняг се трансформира в газ, преди даже да допре земята. Снегът от изсъхнал лед в действителност стига до земята.

„ Вали толкоз, едвам се прекосява със снегоходки. Ако търсите ски, обаче, ще би трябвало да влезете в кратер или канара, където сняг може да се натрупа върху наклонена повърхнина. “

сподели Силвен Пикю, академик за Марс в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Южна Калифорния, чиито проучвания включват разнообразни зимни феномени.
Как да разберем, че вали сняг
Сняг има единствено в най-студените краища на Марс: на полюсите, под облачна завивка и през нощта. Камерите на орбиталните галактически кораби не могат да видят през тези облаци и задачите на повърхността не могат да оцелеят в рисковия мраз.  В резултат на това в никакъв случай не са снимани изображения на падащ сняг . Но учените знаят, че това се случва, с помощта на няколко специфични научни инструмента.

Космическият уред на НАСА Марс Риконъсънс Орбитър (Mars Reconnaissance Orbiter) може да надникне през облачната завивка, употребявайки своя инструмент  Mars Climate Sounder, който открива светлина с дължини на вълните, незабележими за човешкото око.  Тази дарба е разрешила на учените да открият сняг от въглероден диоксид, падащ на земята.
Кубични снежинки
Поради това по какъв начин водните молекули се свързват дружно, когато замръзнат, снежинките на Земята имат шест страни. Същият принцип важи за всички кристали:  Начинът, по който се подреждат атомите, дефинира формата на кристала.  В случай на въглероден диоксид, молекулите в сухия лед постоянно се свързват във форми от четири, когато са замразени.

„ Тъй като ледът с въглероден диоксид има симетричност от четири, ние знаем, че снежинките от изсъхнал лед ще бъдат с форма на куб. Благодарение на Mars Climate Sounder можем да кажем, че тези снежинки ще бъдат по-малки от ширината на човешки косъм. “, каза Пикеукс
Скреж
Водата и въглеродният диоксид могат да образуват  скреж на Марс и  тя  се появява доста по-широко на планетата, в сравнение с снегът . Спускаемите апарати Викинг видяха водна скреж, когато изучаваха Марс през 70-те години на предишния век, до момента в който орбиталният уред на НАСА Одисей е следил както образуването на скреж, по този начин и сублимирането й посредством утринното слънце.
Чудният завършек на зимата
Може би най-страхотното изобретение идва в края на зимата, когато целият  насъбран лед стартира да се „ размразява “ и сублимира в атмосферата . Докато го прави, този лед придобива причудливи и красиви форми, които припомнят на учените за паяци, далматински петна, пържени яйца и швейцарско сирене.

Това „ топене “ също предизвиква изригването на гейзерите:  полупрозрачният лед разрешава на слънчевата светлина да нагрява газ под него и този газ в последна сметка избухва , изпращайки ветрила от прахуляк на повърхността. Учените в действителност са почнали да ги учат като метод да схванат повече за това накъде духат марсианските ветрове.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР