Снощи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната Галант,

...
Снощи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната Галант,
Коментари Харесай

Нетаняху уволни министъра на отбраната, предизвиквайки масови протести

Снощи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни министъра на защитата Галант, което провокира всеобщи митинги ден откакто Галант се разграничи от държавното управление и прикани за прекъсване на мощно оспорвания проект за промяна на правосъдната система.

След като новината за уволнението се популяризира, десетки хиляди протестиращи, доста от които развяваха синьо-бели израелски флагове, излязоха по улиците късно през нощта в цялата страна. Тълпи се събраха пред дома на Нетаняху в Йерусалим, като в един миг пробиха кордона за сигурност.

Около три месеца след встъпването си в служба националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху изпадна в рецесия поради горчивите различия, провокирани от водещите проекти за промяна на правосъдната система.

" Държавната сигурност не може да бъде карта в политическата игра. Тази вечер Нетаняху мина алена линия ", обявиха в взаимно изказване водачите на опозицията Яир Лапид и Бени Ганц.

Те приканиха членовете на партията на Нетаняху " Ликуд " да не вземат участие в " смазването на националната сигурност ".

При оповестяването на уволнението на Галант кабинетът на Нетаняху не уточни заместител, нито даде други детайлности. " Министър-председателят Бенямин Нетаняху реши довечера да уволни министъра на защитата Йоав Галант ", се споделя в известието.

Малко по-късно 64-годишният Галант написа в Twitter: " Сигурността на страната Израел постоянно е била и ще бъде задачата на моя живот ".

Нетаняху взе решението да уволни Галант, откакто в събота някогашният адмирал от военноморските сили предизвести, че проектите за правосъдна промяна рискуват да съставляват " ясна, непосредствена и осезаема опасност за сигурността на страната " и прикани да бъдат спрени.

" В този миг, в името на нашата страна, съм подготвен да поема всевъзможен риск и да платя всякаква цена ", съобщи Галант в телевизионното си послание.

Нетаняху предприе ответни дейности в неделя вечерта, когато се готвеше да ратифицира главната част от пакета за промяна - законопроект, който ще ускори политическия надзор върху правосъдните назначения, предоставяйки на изпълнителната власт по-голяма независимост да назначава съдии във Върховния съд.

По-рано този месец президентът Херцог предизвести, че страната е изправена пред " злополука ", в случай че не бъде реализиран по-широк консенсус за това по какъв начин да се реформира правосъдната система.

Но Нетаняху, съден по обвинявания в корупция, които той отхвърля, даде обещание да продължи плана, който съгласно него е нужен, с цел да се обуздаят съдиите и да се възвърне верният баланс сред определеното държавно управление и правосъдната власт.

Докато протестиращите излизаха по улиците, полицията употребява водни оръдия, с цел да ги отблъсне от резиденцията на Нетаняху в Йерусалим, а в Тел Авив, където стотици хиляди излязоха по улиците от началото на годината, протестиращите възпламениха огромен огън на основната автомагистрала.

Не стана ясно незабавно дали митингите ще повлияят на тактиката на държавното управление. Поне трима министри от Ликуд обявиха обществено, че е време да преоценят тактиката си и биха подкрепили прекъсване на законодателството, в случай че Нетаняху реши да го направи. Ръководителят на парламентарната комисия, която взема решение по законодателството, съобщи, че разискванията ще продължат през днешния ден.

Галант стана най-високопоставеният член на дясната партия " Ликуд " на Нетаняху, който съобщи, че няма да поддържа промяната на правосъдната система, като съобщи, че митингите, в които вземат участие от ден на ден запасняци, засягат и постоянните военнослужещи и подкопават националната сигурност.

През последните седмици високопоставени чиновници на министерството на финансите предизвестиха за стопански последствия.

Ръководителят на работническата федерация " Хистадрут " - организацията, сплотяваща стотици хиляди служащи от обществения бранш, съобщи, че е " учуден " от отстраняването на Галант и даде обещание " трагично " изказване в понеделник.

Генералният консул на Израел в Ню Йорк съобщи, че подава оставка поради уволнението. Изследователските университети в Израел оповестиха, че ще спрат да организират занятия поради законодателната смяна, като приканиха за незабавното ѝ заледяване./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР