Снимки: „Тихата смелост“ на здравните работници в Афганистан

...
След десетилетия на нестабилност, суша и природни бедствия, Афганистан остава
Коментари Харесай

След десетилетия на нестабилност, суша и природни бедствия, Афганистан остава в разгара на съкрушителна хуманитарна криза.

Всеки ден милиони се сблъскват с мрачната реалност да живеят с лош или никакъв достъп до здравеопазване и храна, което ги излага на риск от недохранване и епидемии от болести. Жените и момичетата носят по-тежко бреме, тъй като отмяната на правата им ограничава достъпа им до здравеопазване, образование и свобода на движение.

И все пак, въпреки продължаващата криза, афганистанските здравни специалисти – хиляди работнички сред тях – се противопоставят на ежедневните предизвикателства, за да предоставят критични здравни грижи. С подкрепата на хуманитарни агенции и донорски партньори, лекари, медицински сестри, акушерки, обществени здравни работници, ваксинатори и други, здравните работници предоставят животоспасяващи грижи на милиони афганистанци.

„Отдадеността и мълчаливата смелост на здравните работници в Афганистан са наистина забележителни“, каза д-р Фузия Шафике, ръководител на здравеопазването на УНИЦЕФ в Афганистан. „Благодарение на тяхната неуморна работа близо 20 милиона афганистанци получиха здравни и хранителни услуги през първата половина на тази година. Това е почти половината от цялото население на Афганистан.“

В материално отношение УНИЦЕФ и неговите партньори подкрепят здравните специалисти в Афганистан, като покриват оперативните разходи на повече от 2400 здравни заведения, поддържат медицински консумативи, в допълнение към изплащането на заплатите на приблизително 27 000 здравни специалисти, от които почти 10 000 са жени.

И все пак нуждите от здравеопазване в Афганистан продължават да нарастват. Неотдавнашният сигнал, издаден от Световната здравна организация, подчертава неотложната необходимост от увеличаване на инвестициите в предоставянето на здравни услуги в Афганистан, запазвайки десетилетия инвестиции, направени от международната общност.

През последните две години финансирането от Доверителния фонд за възстановяване на Афганистан и Глобалния финансов механизъм чрез Световната банка, Азиатската банка за развитие и няколко други донори позволи на УНИЦЕФ, СЗО и МКЧК да запазят здравната система на повърхността.

Но това не е дългосрочно решение. Въпреки че хуманитарните организации играят жизненоважна роля, те не могат да бъдат заместител на добре функционираща система за обществено здравеопазване. За да гарантира, че милиони афганистански деца растат здрави, Афганистан спешно се нуждае от здравна система, която да отговаря на техните нужди.

Това фотоесе е предоставено от УНИЦЕФ.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР