Снимки Президентство на Република БългарияРумен Радев изнесе реч на престижно

...
Снимки Президентство на Република БългарияРумен Радев изнесе реч на престижно
Коментари Харесай

Радев в Дубай: Ядрената енергия дава независимост, автономност и сигурност

Снимки Президентство на Република България

Румен Радев изнесе тирада на влиятелно събитие в Дубай. 

„ Ядрената сила дава самостоятелност, самостоятелност и сигурност на всяка страна “, съобщи президентът Румен Радев по време на формалното показване на Декларация за тройно увеличение каузи на нуклеарната сила до 2050 година. Събитието на най-високо ниво се организира в границите на Конференцията на страните по рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (COP 28) в Дубай, Обединени арабски емирства. Държавният глава Румен Радев ръководи българската делегация на международния конгрес.Приетият от 22 страни документ акцентира значимата роля на нуклеарната енергетика за реализиране на въглеродна индиферентност и слага упоритостта за утрояване на нуклеарните мощности в международен мащаб в интервала 2020 година до 2050 година за ограничение на повишението на междинната температура на повърхността на Земята до 1,5°С. Подкрепящите декларацията страни с изключение на България са Гана, Канада, Корея, Мароко, Молдова, Монголия, Нидерландия, ОАЕ, Обединеното кралство, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Словакия, Словения, Украйна, Унгария, Франция, Финландия, Чехия, Швеция, Япония. Сред участниците в събитието бяха президентът на Франция Еманюел Макрон, на Полша Анджей Дуда, президентът на Румъния Клаус Йоханис, министър председателят на Швеция Улф Кристерсон, специфичният делегат на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери и други.

Българският президент означи нуждата от декарбонизиране на стопанската система, която обаче изисква обилни вложения във възобновими енергийни източници като слънчеви и вятърни съоръжения, чийто потенциал обаче е стеснен. „ Възможностите за развиване на този тип възобновими енергийни източници е препятстван от редица фактори – метеорологичните условия, неналичието на налични механически решения за съхраняването на силата, както и финансови ограничавания “, посочи президентът.

Президентът Радев акцентира, че България поддържа взаимната самодейност, защото тя сплотява напъните за превъзмогване на предразсъдъците по отношение на нуклеарната сила. Държавният глава открои опита на страната ни, в която към този момент 5 десетилетия безвредно и дейно действат нуклеарни реактори. „ Разбирам терзанията на някои държавни управления, само че като президент на страна с сполучлив опит, уверено настоявам, че нуклеарната сила е безвредна и няма място за боязън и терзания “, съобщи президентът, написа novini.bg.

„ Можем да реализираме климатичните цели единствено в случай че приемем действителността и използван мъдри и постижими решения за нашето бъдеще “, акцентира още Румен Радев и прикани за обединени старания в тази тенденция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg