Снимки: Булфото и 7/8 ТВПет партии ще влязат в следващия

...
Снимки: Булфото и 7/8 ТВПет партии ще влязат в следващия
Коментари Харесай

Проучване на Тренд: Пет партии влизат в парламента. ГЕРБ и БСП с равни шансове, партията на Слави е №3

Снимки: Булфото и " 7/8 ТВ "

Пет партии ще влязат в идващия парламент, сочат резултатите от представително изследване на " Тренд ", поръчано от. От него излиза наяве, че Българска социалистическа партия и ГЕРБ са с равни шансове, а " ИТН " на Слави Трифонов е незабавно след тях като трета мощ. Въпросното изследване е извършено сред 3 и 10 октомври измежду 1000 души по поръчка.

В идващото Народно заседание, с изключение на ГЕРБ (24,1%) и социалистите (23,6%), сигурно влизат партията на Слави Трифонов " ИТН " с 15,9%, Движение за права и свободи (10,2%) и “Демократична България ” (8,8%). С действителни шансове за посланичество остават групировката към Мая Манолова (3,9%) и “Обединени патриоти ” (ВМРО и НФСБ) с 3,8%. Няма промени в поддръжката за по-малките обединения спрямо предходни изследвания. Сравнение на данните с тези от септември сочи и че няма основна разлика в отношението към Народното събрание, държавното управление и президента. 

Растат страховете на хората от нарастването на инфектираните с ковид. Сега 66 на 100 от българите, са уверени, че епидемията ще продължи да се разраства, до момента в който през август те са били 48 на 100. Двойно са намалели тези, които имат вяра, че инфекцията затихва - 15% в този момент против 34% през август. 
Всеки трети - 32%, счита, че би трябвало да се възстановят част от ограниченията против разпространяването на заболяването. През септември в това са били уверени 25% от хората у нас. 

50% от българите обаче са срещу установяването на непоколебим ограничаващ режим в страната, демонстрира изследването на “Тренд ”. 

Оценката за работата на Народното събрание продължава да бъде най-ниската от всички институции. Три четвърти от българите правят оценка негативно работата му, до момента в който единствено 14% дават позитивна оценка. При държавното управление не се вижда смяна от последния месец, като малко над една пета са склонни да го оценят позитивно. 48% правят оценка позитивно президента, до момента в който 39% са на противоположното мнение. 

От митингите насам съдът и прокуратурата означават спад в оценката за своята работа. Въпреки че митингът е ориентиран против прокуратурата, съдът също търпи пасив, възприемайки се като част от една обща система с прокуратурата – правосъдната. И двете институции се употребяват с малко над една пета позитивна оценка и над 60% негативна. 

Регистрира се и избрана динамичност в оценката към полицията, като директно преди митингите 48% декларират позитивна оценка, а 38% негативна, то през октомври 45% заявяват негативна, а 43% позитивна. При армията не се регистрира динамичност.

Българската национална банка остава със относително постоянни равнища от 43% позитивна оценка за работата си против 29% негативна.

След промяната на омбудсмана институцията загуби част от позитивната оценка за своята работа, само че все пак и през октомври заявените положителни оценки са повече от негативните. 

След несъмнено повишение на съмнението в отношението към църквата към Ковид-19 и дебатът към визитите в храмовете по време на празници, през октомври позитивната оценка се възвръща на равнища от края на предходната година, което я прави институцията в България, която се употребява с най-висока позитивна оценка.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР