Снимка: Володимир Зеленський/FacebookРусия изстреля четири ракети по южния украински пристанищен

...
Снимка: Володимир Зеленський/FacebookРусия изстреля четири ракети по южния украински пристанищен
Коментари Харесай

Обстрелът с ракети над Украйна продължава, Киев също е засегнат

Снимка: Володимир Зеленський/Facebook
Русия изстреля четири ракети по южния украински пристанищен град Николаев през нощта, разрушавайки половината жилищна постройка и убивайки един гражданин, ден откакто обстрелва с ракети няколко града, в това число столицата Киев, съобщи „ Ройтерс “.

Рано във вторник спасители извадиха тялото на стара жена от руините на жилищния блок.

„ Така постъпва варварската орда “, сподели 48-годишната Ирена Сиден, заместник-директор на учебно заведение, застанала пред потрошената постройка, до момента в който служащите започнаха да разчистват отломките.

„ Те (руснаците) са потомци на варварската орда. Те откраднаха нашата история и по какъв начин се пробват да откраднат нашата просвета “.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че ракетните удари по няколко украински града в понеделник, които са били ориентирани против инфраструктурата, и решението за заледяване на присъединяване в програмата за експорт на зърно в Черно море са били отговор на офанзивата с дрон против флота на Москва в Крим, за която той упрекна Украйна.

В понеделник Путин съобщи на конференция, че украинските дронове са употребявали същите морски коридори, през които минават корабите със зърно в границите на съглашението, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации.

Киев не е поел отговорност за нападението и отхвърля да е употребявал коридора за сигурност на зърнената стратегия за военни цели. Организацията на обединените народи съобщи, че нито един транспортен съд за транспорт на зърно не е употребявал маршрута през Черно море в събота, когато Русия съобщи, че нейните кораби в Крим са били нападнати.

Междувременно, на 250-тия ден от войната, съветски ракети се изсипаха над цялата страна. В Киев се чуха детонации, които изпратиха черен пушек в небето.

В понеделник съветските сили обстрелваха инфраструктура в минимум шест украински района, заяви Генералният щаб на украинските въоръжени сили в изказване във Фейсбук.

„ Това не е всичко, което можехме да създадем “, сподели Путин на телевизионната конференция, като уточни, че може да последват още дейности.

Украински публични лица оповестиха, че е била наранена енергийна инфраструктура, в това число хидроенергийни язовири, което е довело до прекъсване на електроснабдяването, топлоснабдяването и водоснабдяването.

Олех Синехубов, губернатор на североизточната Харковска област, съобщи в Telegram, че към 140 000 поданици са останали без ток след офанзивите, в това число към 50 000 поданици на град Харков, втория по величина град в Украйна.

Украинските военни оповестиха, че са свалили 44 от общо 50 съветски ракети. Но ударите оставиха 80% от Киев без течаща вода, оповестиха управляващите. Украинската полиция заяви, че 13 души са били ранени при последните набези.

През последните три седмици Русия нападна украинската гражданска инфраструктура, употребявайки скъпи ракети с отдалечен обхват и евтини „ самоубийствени дронове “ иранско произвеждане, които летят към задачата и се взривяват.

Украинският министър-председател Денис Шмихал съобщи, че в понеделник при ракетни удари и удари с дронове по 10 украински области са изумени 18 цели, най-вече енергийна инфраструктура.
Цените на пшеницата скачат
В събота Москва разгласи прекратяване на ролята си в зърнената стратегия, откакто упрекна Украйна, че употребява въздушни и морски безпилотни летателни апарати, с цел да нападна кораби в Севастополския залив. Тя допусна, че един от дроновете може да е бил изстрелян от цивилен транспортен съд, нает за експорт на храни от украински пристанища. Това беше оправданието да се изтегли от съглашението.

„ Украйна би трябвало да подсигурява, че няма да има закани за гражданските кораби или за съветските кораби за доставки “, съобщи Путин в понеделник, като означи, че според изискванията на договорката за зърно Русия е виновна за обезпечаването на сигурността.

Украински чиновници и представители на Организация на обединените нации оповестиха, че 12 кораба, пренасящи зърно, са отплавали от украинските пристанища в понеделник макар стъпката на Москва. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му ще продължи да извършва програмата, контрактувана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли и ориентирана към облекчение на глада в света.

„ Ние разбираме какво предлагаме на света. Ние предлагаме непоклатимост на пазара за произвеждане на храни “, сподели Зеленски на конференция. По-рано той съобщи, че Москва „ изнудва света с апетит “.

В понеделник Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че цените на храните са се повишили поради несигурността към договорката за черноморското зърно и че прекратяването на присъединяване на Русия има „ директно, нездравословно “ влияние върху международната продоволствена сигурност.

Новината, че Москва се отдръпва от договорката, докара до повишаване на международните цени на пшеницата с повече от 5% в понеделник сутринта.

Въпреки това продължаващият експорт на зърно от украинските пристанища подсказва, че към този момент е предотвратена нова международна продоволствена рецесия.

Украйна и Русия са едни от най-големите експортьори на храни в света. В продължение на три месеца подкрепеното от Организация на обединените нации съглашение подсигурява, че украинският експорт може да доближи до пазарите, като отстранява съветската фактическа обсада.

Корабите, които отплаваха в понеделник, включваха и транспортен съд, нает от Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации, с цел да достави 40 000 тона зърно на засегнатата от суша Африка.

Също в понеделник съветското министерство на защитата съобщи, че Москва е завършила частичната военна готовност, оповестена от Путин през септември, и че няма да бъдат издавани нови вести за приканване.

Путин разгласи първата готовност на Русия след Втората международна война на 21 септември – една от поредицата ескалиращи ограничения в отговор на украинските триумфи на бойното поле.

Тогава министърът на защитата Шойгу съобщи, че ще бъдат призовани към 300 000 души спомагателен персонален състав. Мобилизацията обаче протече безредно и хиляди хора избягаха от Русия, с цел да избегнат призоваването им.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР