Снимка: Володимир Зеленський/FacebookОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна

...
Снимка: Володимир Зеленський/FacebookОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна
Коментари Харесай

На фона на нови руски удари, Украйна продължава да си връща населени места в окупираните територии

Снимка: Володимир Зеленський/Facebook
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украйна продължава да си връща обитаеми места в окупираните от Русия територии, а назначените от Москва управляващи на Херсон приканиха жителите да се изтеглят на фона на украинското нахлуване.

Украинската войска е освободила над 600 обитаеми места в окупираните от Русия територии през последния месец, в това число 75 в стратегическата Херсонска област, заяви украинското министерство на реинтеграцията. В същото време Москва заяви, че държавното управление е взело решение да помогне на жителите на окупираната територии в Херсонска област, които желаят да отидат в други райони на Русия.

Междувременно Русия разгласи, че ще изтегля жителите от Херсон след апел от назначения от Русия началник на района, което поражда опасения, че окупираният град ще се трансформира в нова фронтова линия.
Нови съветски удари
Град Николаев, на 60 благи северозападно от град Херсон, беше ударен от съветски ракети, като един удар по пететажен жилищен блок умъртви 31-годишен мъж и 80-годишна жена. Говори се, че още петима души към момента са под руините. Областният губернатор на Николаев Виталий Ким сподели, че 11-годишно момче е било извадено от руините след шест часа. Спасителните екипи търсят още седем души.

Жилищна постройка в южния съветски град Белгород покрай границата с Украйна е била ударена в четвъртък при обстрел от силите на Киев, заяви губернаторът на града. Михайло Подоляк, старши консултант на украинския президент, отхвърли военните на Киев да са виновни и сподели, че Русия се е пробвала да обстрелва втория по величина украински град Харков на границата, „ само че нещо се е объркало “.

Националният енергиен оператор в Украйна Ukrenergo заяви, че електрическата мрежа на Украйна е „ нормализирана “ след съветските удари, ориентирани против енергийната инфраструктура, които предизвикаха спирания на електрозахранването и топлата вода.
Срещата сред Путин и Ердоган
Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган не са обсъждали способи за разрешаване на спора в Украйна на двустранната си среща в четвъртък, заяви държавната организация РИА, като се базира на Кремъл. Вместо това Путин и Ердоган са коментирали проект за доставки на повече съветски газ през Турция, в опит да резервира енергийния лост на Русия над Европа. Това ще трансформира южната ни съседка в нов „ хъб “ за доставки.
„ Северен поток “
Русия твърди, че е извикала дипломати от Германия, Дания и Швеция, с цел да се оплаче, че представители на Москва и Газпром не са били поканени да се причислят към следствието на скъсванията на газопроводите „ Северен поток “.

„ Русия явно няма да признае псевдорезултатите от такова следствие, в случай че не бъдат включени съветски специалисти “, оповестиха от външното министерство.
Превъоръжаване
Русия ще изчерпи доставките и въоръженията си преди Запада, съобщи английският министър на защитата Бен Уолъс. Той сподели, че сред съдружниците на запад са в ход процеси на доставки, които ще подсигуряват, че интернационалната общественост може да продължи да въоръжава Украйна за години напред.

Украински публични лица настояват, че иранци, намиращи се в окупираните от Русия елементи на Украйна образоват руснаци по какъв начин да употребяват иранския дрон Shahed-136. Той може да прави офанзиви въздух-земя, електронна война и ориентиране. Това може да значи, че съветската войска изчерпва личните си дронове.
Трета международна война
Приемането на Украйна в НАТО може да докара до трета международна война, сподели заместник-секретарят на съветския съвет за сигурност Александър Венедиктов пред съветската държавна организация ТАСС в изявление в четвъртък.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел предизвести Москва, че нейните сили ще бъдат „ унищожени “ от военния отговор на Запада, в случай че президентът Владимир Путин употребява нуклеарно оръжие против Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР