Снимка: УикипедияЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България

...
Снимка: УикипедияЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България
Коментари Харесай

Бивш полицай осъди България в Страсбург! Страната ни трябва да му изплати 10 000 евро

Снимка: Уикипедия

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България да заплати на някогашния полицейски чиновник Георги Ванчев 10 000 евро обезщетение за неимуществени вреди.

Държавата би трябвало да му възвърне и 1500 евро за разходи по делото.

През 1996 година против Ванчев е формирано наказателно произвеждане за закононарушение по работа. Наложена му е мярка за неотклонение " домакински арест " от 6 март до 3 април същата година, след което мярката е сменена със " задържане под стража ". Отново е под " домакински арест " от 1 юли 1996 година до 30 септември 1997 година, като по този начин свободата му на напредване е лимитирана за повече от година и половина, излиза наяве от правосъдното решение, представено от " Правен свят ".

През 1998 година Софийският боен съд осъжда Ванчев на 1 година условно. В настрана произвеждане, на 26 март 2003 година Върховният касационен съд го осъжда за машинация на 1 година отнемане от независимост.

Той е арестуван още веднъж на 1 юли 2003 година, с цел да изтърпи наказването си, само че е освободен предварително на 18 септември 2003 година по предложение на способния прокурор, който отбелязва, че срокът на задържане би трябвало да бъде приспаднат от присъдата.

През 2004 година Ванчев завежда дело против прокуратурата, като желае компенсацията за задържането, което е надвишило периода на наказването отнемане от независимост. В решение от 2006 година Софийски градски съд отчасти почита настояването, само че го осъжда да заплати правосъдни разходи в размер на 1040 евро. В последна сметка след окончателното решение на Върховния касационен съд Ванчев получава обезщетение в размер на 1530 евро.

Като се базира на член 5, алинея 1 (право на независимост и сигурност) и член 6, алинея 1 (право на обективен процес) от Европейската спогодба за правата на индивида, в жалбата си пред съда в Страсбург Ванчев твърди, че задържането му е надвишило избрания период на отнемане от независимост и показва, че правосъдните разходи, които е трябвало да заплати, са понижили доста компенсацията, което е получил.

Междувременно някогашният шеф на полицията в Стара Загора Тончо Михайлов осъди прокуратурата да му заплати 30 000 лева обезщетение за претърпени душевни болки и премеждия. Според решението на Окръжния съд в Стара Загора държавното обвиняване би трябвало да му възвърне и направените разходи по делото в размер на 1798 лева Преди години Михайлов беше упрекнат за нелегално подслушване, само че оневинен.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР