Снимка УикипедияБанките в еврозоната отново са разширили леко кредитирането си

...
Снимка УикипедияБанките в еврозоната отново са разширили леко кредитирането си
Коментари Харесай

Банките в еврозоната отново развързаха кесиите

Снимка Уикипедия

Банките в еврозоната още веднъж са разширили леко кредитирането си за фирмите. През април финансовите компании са дали с 3,9% повече заеми, в сравнение с преди година, както разгласи Европейската централна банка (ЕЦБ) във вторник във Франкфурт. Това е най-силният напредък от началото на годината до момента, написа Дир.бг.

През март плюсът към момента бе 3,6%. На семействата са отпуснати с 3,4% повече заеми през април, в сравнение с година по-рано. Това е малко по-висок растеж, в сравнение с през март.

Данните за разпределяне на заеми се наблюдават изкъсо от паричните управляващи и са част от съображенията им за паричната политика. Следващата среща по лихвените проценти ще се организира на 6 юни във Вилнюс.

ЕЦБ разгласи, че ще помогне на банките с нова серия от целеви дълготрайни заеми заради скорошния стопански спад. Така би трябвало да се предотврати да понижат кредитирането си в резултат на икономическия спад. Точните условия на тези дълготрайни заеми към момента не са закрепени.

Широкият паричен елемент (М3) нараства през април с 4,7%. Икономистите чакаха по-слаб плюс - от 4,4%. М3 включва парични средства, депозити по разплащателни сметки, само че също по този начин и документи и облигации на паричния пазар. В средносрочен и дълготраен проект съгласно икономистите паричното предложение (широкият паричен агрегат) е тясно обвързван с инфлацията. Ето за какво ЕЦБ обръща огромно внимание на неговото развиване.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР