Снимка: ТАССОт САЩ отплава кораб с първата пратка американски въглища

...
Снимка: ТАССОт САЩ отплава кораб с първата пратка американски въглища
Коментари Харесай

Потеглиха американските въглища за Украйна

Снимка: ТАСС

От Съединени американски щати отплава транспортен съд с първата пратка американски въглища за украински електроцентрали, заяви московският в. „ Известия “, като се базира на известие на уеб страницата на украинското посолство в Съединени американски щати. В церемонията за изпращане на въглищата от пристанището в Балтимор взе участие украинският дипломат Валерий Чалий.
Украинската държавна компания " Центренерго " подписа на 31 юли с американската компания Xcoal Energy & Resources съглашение за доставка на 700 000 тона пенсилвански въглища за Топлоелектрическа централа до края на годината. Както заяви тогава началникът на украинската компания Олег Козенко, всяка доставка ще има друга цена, само че за първата е обезпечено, че ще коства 113 $ за звук. Миналата година американци предлагаха въглищата си на Украйна на цена 71 $ за звук, напомня „ Известия “.
Естественият източник на въглища за Украйна е Донбас, само че поради спора там, маршрутът им минава през медиатори, което ги оскъпява. Но даже освен това състояние те костват най-вече 75 $ за звук, което ги прави по-евтини от американските. Председателят на самопровъзгласилата се Донбаска национална република Денис Пушилин съобщи при започване на юли пред „ Известия “, че Донбас е подготвен изцяло да покрие потребностите на Украйна от въглища. Но Киев отхвърля да купува директно донбаски въглища, макар че официано продължава да счита размирния регион за част от своята територия. Той отхвърля офертите и от Русия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР