Снимка PixabayСобствени единици ще приложат на пазара във Великобритания. На

...
Снимка PixabayСобствени единици ще приложат на пазара във Великобритания. На
Коментари Харесай

Великобритания се отказва от килограма и връща фунтовете и унциите

Снимка Pixabay

Собствени единици ще приложат на пазара във Англия. На Острова си " връщат контрола " и обръщат тил на наложените от Брюксел мерни единици. Но рисковете от обърквания и неточности с фунтовете и унциите по никакъв начин не са малко, написа БГНЕС.

Британското държавно управление разгласи, че връща имперските мерни единици. Много младежи на Острова обаче въобще не ги познават.

Според поддръжниците на Брекзит, метричната система е нещо, наложено на Лондон от Брюксел. Нещо повече - те приказват даже за " метрично страдалчество ". Европейските правила задължаваха търговците на Острова, даже когато изписват цените в унции и фунтове, наложително да прибавят и цената в килограми. И откакто Англия публично се раздели с Европейския съюз, старите мерни единици би трябвало да бъдат възобновени, взеха решение ръководещите.

Привържениците на " връщането на контрола " се радват и на още една смяна. Печатът с кралската корона още веднъж ще може да бъде поставян на халбите за бира. Векове наред признакът бе одобряван като гаранция за качество, само че през 2007-а година трябваше да отстъпи мястото си на европейския документ CE.

Решението припомня за времената преди Брекзит, когато регулациите, наложени от Брюксел, бяха посрещани с отвращение. Така през 2001-а година един търговец бе санкциониран, тъй като не бе показал в килограми цената на бананите, които продавал. Тогава Борис Джонсън, основен редактор на консервативното списание " Спектейтър ", написа: " Защо принуждаваме британците да употребяват мерните единици на Наполеон, когато имперската система оцелява и процъфтява в Америка, най-успешната стопанска система в света? ".

Според критиците на решението то единствено ще обърка хората. " Нашите лавици са празни, само че даже да бяха цялостни, ще се наложи да си купуваме неща посредством система, която никой не познава и която от 70-те години насам са зарязали даже учебните заведения ", възмущава се един четец на " Таймс ".
 
И до момента в който благите, футовете и пинтите бяха нещо обикновено във Англия, даже по време на участието на страната в Европейски Съюз, унциите изцяло са изчезнали от всекидневието. Младите хора въобще не знаят на какво дава отговор тази единица. Експертите предизвестяват, че предстоят доста неточности при пресмятането.

Освен прочувствения спор за мерните единици, други промени биха могли да имат надалеч по-сериозни последствия за връзките сред Европейски Съюз и Англия. Правилата на Европейски Съюз по отношение на финансовите услуги, отбраната на данните и генно модифицираните организми, наред с други неща, също би трябвало да бъдат отстранени.
 
" Възнамеряваме в последна сметка да променим, сменяем или отменим всички признати закони на Европейски Съюз, които не са подобаващи за Обединеното кралство ", съобщи Дейвид Фрост - министърът, отговарящ за Брекзит. Наблюдатели предизвестяват, че това може в допълнение да изостри борбата с Брюксел. 

 
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР