Снимка: pixabayКомисията за защита на потребителите ще има право да

...
Снимка: pixabayКомисията за защита на потребителите ще има право да
Коментари Харесай

КЗП ще може да блокира сайтове с фалшиви намаления и заблуждаваща реклама

Снимка: pixabay

Комисията за отбрана на потребителите ще има право да желае блокиране на достъпа до български уеб сайтове, които имат нелоялни търговски практики като да вземем за пример заблуждаваща реклама, подправени понижения, погрешна информация за предстоящите резултати от дадена стока или по различен метод нарушават правата на потребителите.

Тези спомагателни права на КЗП ще бъдат дадени с промени в Закона за отбрана на потребителите, които бяха признати на второ четене от Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание.

Според новите текстове КЗП ще може да желае от доставчиците на хостинг услуги унищожаване на наличие от уеб сайтове в интернет или ограничение достъпа до онлайн магазини, в случай че търговците всеобщо нарушават правата на потребителите и сами не отстранен от уеб страницата неточните си търговски практики, написа Труд.

И сега комисията може да желае блокиране на онлайн наличие при положение, че получили голям брой тъжби против един търговец, който мами потребителите с дадена стока. От КЗП могат да изпратят искане до ГДБОП, които да заличават онлайн магазина. Това обаче може да бъде направено, единствено в случай че от КЗП не могат да открият адреса на търговеца, нямат опция за никакъв контакт с него и надлежно няма по какъв начин да реагират по различен метод, с изключение на да смъкват уеб страницата.

Най-тежките ограничения, а точно прекъсване на домейна на електронния магазин с домейн.bg, ще бъдат предприемани, в случай че в уеб страницата на търговеца има нападателни търговски практики за покупка, заблуждаващ маркетинг, подвеждаща реклама и други нелоялни практики, само че единствено, в случай че той откаже самичък да ги отстрани. Ако търговецът не спомага на комисията и не отстрани наличието, което нарушава правата на потребителите, КЗП ще изиска доставчиците на хостинг услуги да отстранен, блокират или лимитират достъпа до уеб страницата. Те ще имат три дни да го създадат, а в противоположен случай ги грозят наказания, написа в законопроекта. Глобата за първо нарушаване е от 1000 лева до 5000 лева, а за наново е в двоен размер.

Промените в закона се вършат поради непрестанното нарастване на онлайн търговията и по-малкия надзор, който се упражнява върху уеб страниците поради дупки в законодателството.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР