Снимка: PexelsОчакванията за по-големи фискални стимули в САЩ при управлението

...
Снимка: PexelsОчакванията за по-големи фискални стимули в САЩ при управлението
Коментари Харесай

Щатският долар поскъпва, а еврото поевтинява

Снимка: Pexels

Очакванията за по-големи фискални тласъци в Съединени американски щати при ръководството на новоизбрания президент Джо Байдън способстваха за скок в доходността на американските държавни облигации. Така на старта на новата седмица щатският $ нараства, а еврото поевтинява, съобщи БНР.

Американският $ нараства за трета поредна сесия на търговия, като показателят на зелените пари (DXY) по отношение на останалите шест съществени валути се покачва в понеделник с 0,3% към 90,40 пункта, задълбочавайки своя отскок от близо тригодишното дъно към 89,21 пункта, достигнато предходната сряда (на 6-и януари).

Основна поддръжка за неговото възходящо придвижване оказва внезапното повишение на доходността на американските държавни облигации през предходната седмица, откакто частичните избори в щата Джорджия за две сенаторски места бяха извоювани от Демократическата партия, с което партията на новия президент Джо Байдън към този момент ще разполага с болшинство и в двете камари на Конгреса на Съединени американски щати.

По този метод Байдън може по елементарно да извърши предизборните си обещания за трилиони долари спомагателна държавна поддръжка за превъзмогване на отрицателните стопански последствия от коронавирусната пандемия.

По принцип проектите за спомагателни разноски би трябвало да накарат вложителите да се тормозят от повишаване на инфлация и нейното отрицателно влияние върху щатския $ при една  слаба стопанска система, само че понастоящем зелените пари намират мощна поддръжка от възходящата рентабилност на дълговите бумаги на Съединени американски щати.

През последните дни на търговия доходността на 10-годишните американски облигации нараства по-бързо, в сравнение с тази на европейските скъпи бумаги. В резултат на това еврото поевтинява в понеделник с 0,3% към двуседмично дъно от 1,2167 $ (най-ниско равнище от 25-и декември 2020 г.) и откакто предходната сряда (6-и януари) единната европейска валута нарастна до 1,2349 $, достигайки най-високо равнище от април 2018 година

Силното повишаване на доходността на 10-годишните американски облигации с над 20 базисни пункта до 1,1187% оказа помощ за повишаване на $ и до едномесечен връх от 104,22 японски йени, като в това време английската лира поевтинява с 0,4% към най-ниско равнище от началото на новата година към 1,3482 $, отстъпвайки от многогодишния връх към 1,3700 $ (най-високо равнище от април 2018 г.), доближат на 4-и януари в резултати на позитивния резултат от реализирана в навечерието на Коледа комерсиална Брекзит договорка сред Европейски Съюз и Англия.

Подкрепа за днешното повишаване на $ оказва и отрицателния старт на новата седмица за пазарите на акции, което кара вложителите още веднъж да погледнат на зелените пари като леговище за техните вложения.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР