Снимка: PexelsНов метод за диагностика за Ковнид в домани условия

...
Снимка: PexelsНов метод за диагностика за Ковнид в домани условия
Коментари Харесай

Учени от САЩ: Открихме нов бърз тест за Ковид в домашни условия със 100 % точност

Снимка: Pexels

Нов способ за диагностика за Ковнид в домани условия създадоха американски учени, написа Zdrave.to. Авторите са създали система, която дейно открива болестта, като употребява най-малък брой реактиви и операции.

Експертите твърдят, че подобен тест има 100 % акуратност и може да се употребява вкъщи. Освен това самата технология е използвана за диагностика на други болести.

Става въпрос за общоприетите глюкомери . Така в случай че пациентът е болен, устройството демонстрира равнището на захарта, което е директно обвързвано с концентрацията на вирусен протеин в слюнката.

Евтино и тъкмо

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего оферират да се употребяват общоприети глюкомери за разкриване на ковид. 

„ Съществените бариери пред диагностицирането на латентна и остра SARS-CoV-2 зараза не престават да затрудняват провеждането на популационни скринингови изследвания, нужни за преодоляване на пандемията на COVID-19 “, се споделя в текста.

„ Докладваме за тестване на слюнчен антиген за SARS-CoV-2, употребявайки единствено евтини реактиви (3,2 $ на тест) и общоприет глюкометър. “

Учените изясняват, че е решено да се направи пробата благодарение на глюкомери, защото те са лесни за потребление и се смятат за най-разпространеният диагностичен инструмент по света.

В допълнение доста глюкомери се свързват със смарт телефони, което им разрешава да се интегрират с приложения за следене на контакти от снабдители на здравни услуги и електронни бази данни за опазването на здравето.

Според разработчиците подобен разбор ще бъде извънредно прецизен и бърз. Както е посочено в текста на научната публикация, при клинични изпитвания уредът открива SARS-CoV-2 зараза в слюнката на пациента в границите на един час със 100% сензитивност и отличава инфектираните проби от нецелеви антигени със 100% специфика.

„ Предвиждаме, че този метод може да обезпечи евтина, бърза и точна диагностика за широкомащабен разпределен скрининг за SARS-CoV-2 зараза “, заключават разработващите в Сан Диего.

Вирус и захар

Интересното е, че глюкомерът открива равнището на кръвната захар, което директно корелира с концентрацията на вирусен протеин в слюнката. Ако пациентът е здрав, тогава това равнище ще бъде нула.

За да създадат устройството податливо на патогена, експерти от Съединените щати са създали молекулярен комплекс, състоящ се от характерен аптамер (молекула, пространствено допълваща задачата, да вземем за пример гликопротеина на коронавирусен скок), кадърен да свързва вирусен протеин, който е прикован към магнитна парченце.

Същият аптамер се комбинира с друга молекула, която включва ензима инвертаза (вещество, което може да трансформира елементарната „ домакинска “ захар в глюкоза ).

„ Предполага се, че състав, съдържащ подобен молекулярен комплекс, се прибавя към тестът на слюнката на пациента “, сподели Петър Федичев, създател на биотехнологичната компания „ Геро “.

В случай, че възникне контакт с вирусни протеини (т.е. пациентът е заразен), реагентът се разпада, което води до обстоятелството, че аптамерът, дружно с магнита, се свързва с вирусния протеин.

След това малко количество течност от подобен разтвор се слага върху лента на глюкомера, която е покрита със сукралоза (веществото, което съставлява елементарната захар, която хората поставят в чая). И единствено в случай че пациентът е болен, глюкометърът ще реагира и ще покаже равнището на глюкозата, което е директно равно на концентрацията на вирусния протеин.

Домашна лаборатория

За пациента процедурата ще бъде взимане на проба от слюнка благодарение на памучен тампон или други сходни, изясни Татяна Зимина, водещ откривател в Инженерния център по микротехнологии и диагностика на Санкт-Петербургския държавен електротехнически университет.

" На молекулярно равнище антиген - да вземем за пример S-протеинът на повърхността на вирус - се открива посредством молекулярно биоразпознаване - споделя тя и добавя - Тестовете, основани на биочипове, употребяващи този принцип, са доста обещаващи.

В самия Център, под управлението на Татяна Зимина, също се работи за основаване на пептидни биочипове за установяване на ковид в слюнката. Идеята обаче да се употребява глюкомер за това беше изложена от учени от Съединени американски щати за първи път.

Въпросът обаче е дали разработчиците ще имат време да основат подобен тест на пазара, разяснява Александър Лукашев, шеф на Института по тропически и векторни заболявания на Университета Сеченов, член-кореспондент на Руската академия на науките, вирусолог.

" Това е забавно инженерно решение, само че в този момент към този момент има бързи и евтини системи, работещи на правилото на тест за бременност, и не е ясно дали тест, основан на глюкомер, ще бъде издирван на пазара, акцентира специалистът.

Заслужава да се означи обаче, че никой от разработчиците към момента не е оповестил, че тестванията им ще работят със 100% акуратност, което, несъмнено, би трябвало да бъде доказано от проби при регистрация на диагностичен инструмент.

Ако това изказване е правилно, тогава ще има незаместим инструмент за установяване на коронавирусна зараза вкъщи. Друг плюс на създаването е, че може да се употребява за диагностициране на други болести, да вземем за пример за ХИВ и хепатит.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР