Снимка PexelsМинистър на външните работи на Китайската народна република Ван

...
Снимка PexelsМинистър на външните работи на Китайската народна република Ван
Коментари Харесай

МВнР на Китай: САЩ се намесват постоянно нагло във вътрешните работи на други страни

Снимка Pexels

Министър на външните работи на Китайската национална република Ван И сподели: Дълго време Съединени американски щати безочливо се намесват във вътрешните работи на други страни под претекст за отбрана на човешките права. Членът на Държавния съвет, министър на външните работи на Китайската национална република Ван И. Той съобщи това на годишната си конференция в коридорите на сесията на Националния национален конгрес, предава  TACC, представена от.

" От дълго време Съединени американски щати непрестанно се намесват безочливо във вътрешните работи на други страни под предлог за народна власт и отбрана на правата на индивида. Това основава огромен брой проблеми в света и в някои случаи води до турбуленции и спорове. Наложително е Съединените щати да схванат това допустимо най-скоро, в противоположен случай светът ще бъде надалеч от реда и спокойствието ", сподели той.

Ван И означи, че „ като две страни с разнообразни системи Китай и Съединени американски щати имат естествени разлики и различия “. Той също по този начин уточни, че „ е належащо тези разлики и различия да бъдат позволени посредством връзка, като се заобикалят спорове и борба “.

Китай е подготвен за разговор с американската страна и чака Съединени американски щати да отстранен неразумните ограничавания върху двустранното съдействие, сподели Ван И. " Ние сме отворени за задълбочаване на съдействието със Съединени американски щати. Надяваме се, че Съединени американски щати ще продължат в същата посока и ще отстранен всички неразумни ограничавания в двустранното съдействие допустимо най-скоро и няма да основават нови спънки “, сподели той.

Както уточни Ван И, съдействието би трябвало да бъде главната цел за Китай и Съединени американски щати. Според него това дава отговор на ползите и на двете страни. " Списъкът на областите, в които страните могат и би трябвало да си сътрудничат, е явен и включва битката против пандемията, икономическото възобновяване, изменението на климата. Готови сме да задълбочим и разтеглим съдействието със Съединени американски щати ", заключи той.

Санкции против Иран

Китайските управляващи поучават американската администрация да спре да оказва напън върху Техеран посредством едностранни наказания и да се върне към осъществяване на отговорностите по наредбите на нуклеарната договорка с Иран, сподели Ван И.

" Новата администрация на Белия дом към този момент изрази желанието си да се върне към Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по иранския нуклеарен въпрос. <...> Надяваме се на искреността на желанията на Съединени американски щати и имаме вяра, че Вашингтон би трябвало неотложно да предприеме градивни стъпки, да анулира едностранните наказания против Иран, както и против представители на трети страни “, сподели той на конференция в Пекин.

Според Ван И Китай се надява, че Съединените щати ще анулират глобите както против обособени лица, по този начин и против организации, които американските управляващи упрекват в „ нелегално взаимоотношение с Техеран “.

" СВПД не може да реши всички проблеми в Близкия изток и Персийския залив. <...> Предлагаме да се сътвори многостранна платформа за разговор, която да бъде налична за всички заинтригувани страни. Благодарение на нея ще бъде допустимо взаимно унищожаване на разликите, обезпечаване на мир и непоклатимост в този район “, заключи министърът.

Тайванския въпрос

Принципът " Един Китай " и въпросът за Тайван са " алена линия " в китайско-американските връзки, която Съединени американски щати не би трябвало да минават, уточни Ван И. " Принципът " Един Китай " е политическата основа на китайско-американските връзки, " алената линия, която не може да бъде пресечена “. Правителството на КНР няма място за отстъпки или взаимни отстъпки по въпроса с Тайван ", сподели той.

Както означи Ван И, „ в света има единствено един Китай, Тайван е неразделна част от територията на Китай “. Според него „ това е всепризнат исторически и юридически факт “.

„ Надяваме се, че новата администрация на Съединени американски щати осъзнава високата сензитивност на тайванския въпрос, ще се придържа към принципа„ един Китай “и трите взаимни официални съобщения, ще се откаже от методите на предходната администрация, която си играеше с огъня и мина „ алената линия “, заключи китайският външен министър.

Тайван се ръководи от лична администрация от 1949 година, когато останките от силите на Гоминдан, водени от генералисимус Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, откакто бяха победени в китайската революция. Оттогава Тайван резервира знамето и някои други атрибути на някогашната Китайска република, съществувала на континента, преди комунистите да дойдат на власт. Според формалната позиция на КНР, подкрепена от множеството страни, в това число Русия, островът се смята за една от китайските провинции.

Съединени американски щати прекратиха дипломатическите връзки с Тайван през 1979 година и ги откриха с КНР. Въпреки че признава политиката " един Китай ", Вашингтон продължава да поддържа контакти с администрацията в Тайпе и доставя острова с оръжие. Миналата година администрацията на 45-ия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, на фона на влошени връзки с Пекин заради обстановката в Хонконг, доста ускори контактите и обмена с Тайван, което провокира митинг от страна на китайските управляващи.

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР