Снимка PexelsКосмин Гица, генерален директор на националната компания Нуклеарелектрика заяви

...
Снимка PexelsКосмин Гица, генерален директор на националната компания Нуклеарелектрика заяви
Коментари Харесай

7 млрд евро за 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ

Снимка Pexels

Космин Гица, общоприет шеф на националната компания Нуклеарелектрика съобщи през днешния ден: Строежът на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ Черна вода ще коства 7 милиарда евро, а строителните действия се чака да стартират през 2024 година, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция. 

" На път сме да завършваме изследването за изпълнимост, направихме осъвременяване на изследването от 2012 година (...) Предстои в скоро време да представим в Общото заседание на акционерите предложение за пускане на този план ", съобщи той.

На въпрос каква е общата стойност на плана за двата реактора, Гица посочи, че съгласно направените до момента оценки се чака цената да възлезе на към 7 милиарда евро.

По думите му " в идеалния случаи " окончателното капиталово решение и започването на строителните действия се плануват за 2024 година, а влизането в употреба на единия от блоковете се чака да стане в края на 2030 година или началото на 2031 година

На 9 октомври 2020 година във Вашингтон беше парафирано междуправителствено съглашение сред Румъния и Съединени американски щати, което разрешава съдействие във значими за Румъния области, в това число в региона на атомната енергетика - за градежа на трети и четвърти блок и ретехнологизацията на първи блок на АЕЦ Черна вода.

Единствената атомна електроцентрала в Румъния действа сега с два реактора, които създават към 20 % от потреблението на електрическа енергия в страната.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР