Снимка: PexelsГоворителят на ЦИК Димитър Димитров определи като скандални промените

...
Снимка: PexelsГоворителят на ЦИК Димитър Димитров определи като скандални промените
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК: Скандално е отпадането на хартиените бюлетини

Снимка: Pexels

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров дефинира като скандални измененията в изборния кодекс и гласуването единствено с машини в секциите.

" За мен има безусловно неприемливи неща. В новите правила най-скандално е възбраната да се гласоподава с хартиена бюлетина, т.е. да се употребяват единствено устройва. Такова нещо няма на никое място по света. Сигурен съм, че това не е в естетика с Конституцията ”, съобщи той в предаването на Българска национална телевизия 1 " Денят стартира с Георги Любенов ". Димитров прикани омбудсманът да се намеси, тъй като машинният избор съгласно него доста лимитира правото на избор.

Според него паралелният избор с хартиени бюлетини и устройства до момента е давал опция да съпоставяне на резултата и засичане на отклонения:

" Може да сравните единия файл с другия файл, да видите има ли огромни отклонения или няма, да видите къде са рисковите стойности. В момента това, което се прави, е каквото създаде " Сиела ", в тази ситуация " Смартматик " или тайванският основател на софтуера, това ще е резултатът. "

Времето за образуване на нови избори е малко и идващият ЦИК би трябвало да бъде назначен неотложно, с цел да може да се оправи, счита Димитров.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР