Снимка PexelsДоклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР

...
Снимка PexelsДоклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР
Коментари Харесай

ОИСР: Ножицата между бедни и богати се разтваря сериозно и в България

Снимка Pexels

Доклад на Организацията за икономическо съдействие и развиване Организацията за икономическо сътрудничество и раз показва мнение, че " ножицата сред небогати и богати се разтваря съществено и в България, както на доста други места ". Това излиза наяве от черновата на отчета, с която разполага.

В нея се показва нуждата от по-добра бизнес среда, като акцентът пада върху по-малко регулации и по-ясна нормативна уредба. Усилията в битката с корупцията и престъпността би трябвало да продължат, безапелационни са специалистите.

Все още няма консенсус по молбата на България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), заяви генералният ѝ секретар Анхел Гурия. По думите му, представени от БНР в идващите седмици ще има нов опит за смяна на обстановката. 

Днес от организацията показаха вторият си стопански отчет за България. Непосредствено преди формалното му показване министър-председателят Бойко Борисов е разискал пътя на България към участието й в Организацията за икономическо сътрудничество и раз във видеоконферентна среща с Улрик Кнудсен.

" Като страна членка на Европейски Съюз България покрива забележителна част от стандартите и най-хубавите практики на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Тя е сходно мислеща и с висока степен на подготвеност за приемане на отговорностите на участието в Организацията ", е изтъкнал министър председателят Борисов пред Улрик Кнудсен.

Министър-председателят е показал, че в осъществяване на проекта за деяние и националната тригодишна пътна карта през последните години са били подхванати редица ограничения за активизиране на съдействието на България с Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Задълбочаването на съдействието с Организацията за икономическо сътрудничество и раз във всички значими области е обвързвано и с съответен финансов ангажимент от българска страна, който възлиза на 5 962 452 лв. за интервала 2021-2023 година

Какво сподели икономическия обзор на страната ни?

Пандемията прекъсна впечатляващия стопански прогрес на България. Това е записано във втория стопански обзор на страната ни, осъществен от специалисти от Организацията за икономическо съдействие и развиване. От Организацията поздравили България за положителните макроикономически индикатори и предизвести, че пандемията от Covid-19 е подчертала нуждата за по-решителни промени в редица браншове.

Детайлно е прегледан въпросът за малцинствените групи, като е изведено заключението, че 1/10 от популацията у нас е от ромски генезис, само че то живее в изолирани квартали. Друг значим акцент е върху нуждата от възстановяване на квалификацията и значими промени в образованието, а като мотив е посочено, че българските възпитаници имат междинен общ резултат в проучването PISA. Covid рецесията засегна съществено пазара на труда, най-много заетостта при мъжете и младежите, считат анализаторите и показват, че държавните схеми за запазването ѝ са лимитирали отрицателния резултат, само че са нужни още старания за възобновяване на предкризисните равнища.

В стопански план 

Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака стопанската система ни да означи растеж тази година от 3,3 на 100, а безработицата да остане над шест %. Инфлацията ще бъде 1,4 на 100, а бюджетният недостиг 4,5 % от брутния вътрешен артикул. Иновациите, транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура са от основен приоритет за развиването на стопанската система, която би трябвало да премине в по-екологични правила и да се откаже от високо въглеродните производства, заключават специалистите от организацията.

Първият стопански обзор на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за България беше направен през 1999 година

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е основана през 1961 година за стимулиране на политики за стабилно икономическо развиване, повишение на виталния стандарт на популацията и поддържане на финансова непоклатимост. В момента в нея членуват 37 страни, измежду които най-развитите стопански системи от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. 22 страни, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, са от Европейски Съюз. България е подала публична молба за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2007 година

В този подтекст контактите сред представители на България и Секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в това число на най-високо равнище, се активизираха през последните години. През юли 2019 година в границите на Срещата на върха на Берлинския развой в Познан министър председателят Борисов се срещна с генералния секретар Гурия и му връчи проект за деяние, създаден в съдействие със Секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Планът бе показан пред Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз през септември 2019 година и бе високо оценен от представителите на страните членки. А за първи път за присъединяване в годишната среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри през 2020 година бяха поканени и страните - претенденти, измежду които България, където още един път бе заявена готовността на страната ни да стартира договаряния за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз допустимо най-скоро, написа dir.bg.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР