Снимка: PexelsДанните от последните изследвания показват, че COVID-19 става по-лесно

...
Снимка: PexelsДанните от последните изследвания показват, че COVID-19 става по-лесно
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Учебната година трябва да започне нормално, учителите да носят маски

Снимка: Pexels

Данните от последните проучвания демонстрират, че COVID-19 става по-лесно заразен, по-лесно се популяризира, по-лесно заразява хората, само че е по-малко гибелен. Трудно е да се каже на какво се дължи това. Очевидно вирусът мутира, това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия акад. Богдан Петрунов, имунолог и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Процентът на разновидност на този вирус е по-малък спрямо тази на грипния вирус, само че разновидност има. Не знаем в каква тенденция ще продължи тя в бъдеще.

" От епидемиологична позиция е значимо да се означи, че в този момент разпространяването е най-голямо измежду хората в дейна възраст - 14-25-30-годишна възраст. Четирикратно е по-висока инфекциозността на тази възрастова група спрямо възрастните хора. Те имат най-различни форми на обществени контакти, които изключително лятно време се интензивицират и младежите са най-широко ангажирани в тези обществени контакти, а това води до доста по-широко разпространяване на вируса ", открои акад. Петрунов.

Той означи, че съпътстващите болести са значими, само че не трябва да забравяме, че носителството на COVID-19 може да продължи доста дълго и на този стадий се знае доста малко за последствията.

Трудно е да кажем докога ще продължи тази зараза. По думите на акад. Петрунов минимум 70-80% от човешката популация би трябвало да бъде инфектирана, с цел да можем да приказваме, че той ще затихне. Единствено в Индия, където е извършено голямо проучване измежду популацията, се оповестява за към 30% хора с имунитет. За първи път се оповестява такава висока цифра. Досега съществуването на антитела е доста ниско. Това сподели, че освен съществуването на антитела е водещо, а клетъчният имунитет, който би трябвало да се учи, акцентира акад. Петрунов, тъй като той ще е в основата на така наречен популационен имунитет, за който приказваме от доста дълго време.

Акад. Петрунов беше безапелационен, че образователната година би трябвало да стартира обикновено при всички ограничения за неразпространение на вируса. " Носенето на маски от учениците няма да реши казуса, учителите би трябвало да носят, с цел да се пазят и да пазят и децата, само че задължаването на децата да носят маски ще бъде бъркотия, която няма да реши казуса ", сподели той.

Важно е да се вземат ограничения за усилване на естествения, вродения имунитет, само че това да се направи, когато човек е безусловно здрав, предложи той и добави, че ранното имунизиране против грип тази година би помогнала да се сътвори пресечен имунитет и да увиличи тренирания имунитет.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР