Снимка: PexelsЧлен на екипа на Световната здравна организация (СЗО), който

...
Снимка: PexelsЧлен на екипа на Световната здравна организация (СЗО), който
Коментари Харесай

Търсят генетичните елементи на коронавируса в пещерите с прилепи в Китай

Снимка: Pexels

Член на екипа на Световната здравна организация (СЗО), който търси произхода на Ковид-19 в китайския град Ухан съобщи, че би трябвало да се търсят генетичните детайли на ковид в пещерите с прилепи в Китай, предадоха Българска телеграфна агенция и Ройтерс.

Зоологът и специалист по животните Питър Дашак посочи, че екипът в Ухан е получил нова информация по какъв начин вирусът, за пръв път разпознат в Ухан в края на 2019 година, е провокирал пандемията. По неговите думи нямало доказателства за това, че болестта е тръгнала от лаборатория. Подобни обвинявания за произхода на ковид мощно се политизираха най-много в Съединени американски щати.

Вашингтон упрекна Пекин в липса на бистрота в ранните стадии при преодоляването на разпространяването на болестта. Пекин от своя страна стартира концепцията, че вирусът е пристигнал от друго място.

Питър Дашак беше включен в проучванията, свързани с произхода на ТОРС - тежкия изострен респираторен синдром през 2002 -2003 година. Той го свърза с прилепите, обитаващи пещера в югоpападната провинция Юнан. " Подобно изследване би трябвало да бъде направено и в тукашните пещери, с цел да проследим същинския натурален генезис на Ковид-19 ", посочи Дашак. Той е ръководител на Асоциацията за екологично здраве със седалище в Ню Йорк.

" Много е значимо да бъде открит вероятният първоизточник, обвързван с прилепите. Ако той бъде разпознат, връзката с тези смъртоносни вируси може да бъде прекратена с преустановяването на контактите с тези животни ", посочи Дашак в изявление пред организацията.

В момента не е известно дали Китай изследва многочислените си пещери с прилепи, само че вируси, сходни на SARS-CoV-2, бяха откривани в югозападната провинция Юнан. Специалистът посочи, че в Ухан постъпва нова информация за това по какъв начин вирусът е провокирал пандемията, без да даде повече детайлности по тематиката.

" Мисля, че картината към този момент се обяснява и някои сюжети стават по правдоподобни, в сравнение с преди ", добави Дашак.

Той посочи, че групата на СЗО не е получавала никакви пречки от страна на китайската страна.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР