Снимка PexelsАрменци и азербайджанци останаха глухи за новите призиви за

...
Снимка PexelsАрменци и азербайджанци останаха глухи за новите призиви за
Коментари Харесай

Нагорни Карабах преживя поредна нощ на сражения

Снимка Pexels

Арменци и азербайджанци останаха глухи за новите апели за помирение и през цялата нощ продължиха да се обстрелват през фронтовата линия в Нагорни Карабах - подкрепяна от Ереван азербайджанска сепаратистка област с преобладаващо арменско население, съобщи Франс прес.

Главната прокуратура на Азербайджан заяви през днешния ден за гибелта на 16 цивилни и 55 ранени от началото на ескалацията на напрежението в зоната на нагорнокарабахския спор, съобщи ТАСС.

В известието на прокуратурата се споделя още, че са нанесени вреди на 163 жилищни здания и 36 цивилен обекти, предава Българска телеграфна агенция.

Тази нощ, след артилерийски обстрел от арменска страна по територията на град Тертер, покрай линията на прикосновение, е умрял един граждански азербайджанец, откакто осколка от снаряд е попаднала в помещение на градската автогара, която е съществено потърпевша.

През нощта столицата на Нагорни Карабах - Степанакерт, остана на мрачно, с цел да бъде допустимо най-невидима за азербайджанските дронове, които в неделя нанесоха удари по града. В разположения на двайсетина километра от бойните дейности Степанакерт през нощта се чуха две детонации.

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон приканиха през вчерашния ден за " цялостно " преустановяване на сраженията в Карабах и обявиха, че са подготвени да положат още по-големи дипломатически старания за разрешаване на спора, оповестиха от Кремъл и от Елисейския замък, съобщи Агенция Франс Прес.

В телефонен диалог късно нощес двамата водачи приканиха страните в спора за цялостно преустановяване на огъня, допустимо най-скоро да понижат напрежението и да проявят оптималната въздържаност, се споделя в официално съобщение на съветското президентство, представено от Агенция Франс Прес.

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри на 27 септември, когато в анклава избухнаха въоръжени конфликти. В Азербайджан и Армения беше въведено военно състояние и е оповестена готовност. И двете страни оповестяват за убити и ранени, в това число цивилни.

От Баку оповестиха, че са завладяли няколко карабахски села и стратегически височини. Ереван опровергава тези известия и оповестява и за обстрел по територията на Армения, отбелязва ТАСС.

Двете страни взаимно се упрекват в потребление на наемници, по-конкретно от Близкия изток.

Министерството на защитата на Армения на собствен ред сподели, че въоръжените сили на нагорнокарабахските сепаратисти са свалили три азербайджански военни хеликоптера.

Един от тях е бил изумен над линията на прикосновение сред страните в спора, само че е паднал на територията на прилежащ Иран, съобщи говорителка на арменското министерство на защитата. Тя изрази страдание по този мотив и означи, че случаят е бил неминуем, защото бойните дейности се водят доста покрай иранската граница.

Твърденията на арменската страна бяха отхвърлени от представител на азербайджанското министерство на защитата.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР