Снимка: ПетелМного хора се жалват от натрупани суми от такси

...
Снимка: ПетелМного хора се жалват от натрупани суми от такси
Коментари Харесай

Федерацията на потребителите: Много хора се жалват от натрупани суми от такси за обслужване на банкови сметки, които не ползват

Снимка: Петел

" Много хора се жалват от насъбрани суми от такси за обслужване на банкови сметки, които не употребяват ", разкриха от Федерацията на потребителите в България.

Дълг в размер на 300 лв. натрупа консуматор към банка за такси за обслужване, защото не закрил сметката, откакто спрял да я употребява.

Федерацията е затрупана с такива тъжби от хора, които заради небрежност или други аргументи не са съумели да закрият сметките си и се натрупат суми за обслужване. Това заяви Константин Павлов от потребителската организация пред „ Телеграф “. Той уточни, че в съответния случай става въпрос за сметка, която не е употребена от 2009 година насам, само че откакто не е закрита, на потребителя се начисляват такси за обслужване.

Сред другите проблеми, с които се сблъскват потребителите, е, че не могат да си заплащат заемите. В предходни години множеството от жалбите били най-вече на пенсионери, купили си някакъв апарат с потребителски заем и закъсали с изплащането му, само че в пандемията зачестяват проблемите с банките на работещи хора, доктори, служители на реда и други, заяви специалистът. По думите му занапред ще стартират огромните проблеми с неплащането на заеми.

Павлов разяснява още, че всеки летен ден пред Федерацията за отбрана на потребителите се редят по 8-10-12 индивида, които идват поради проблеми с монополисти – топлофикация, ВиК, с телефони и банки, със запор на пенсии и заплати и вести от правосъдни реализатори.

След банките най-вече са жалбите от " Топлофикация ", уточни Павлов. Хората се оплакват, че са получили сметки с големи суми за заплащане към столичното парно в размер на 800 лв., а при справките от топлинните счетоводители пък са имали да получават пари.

Отговорът на " Топлофикация " е, че поради възражения на някои съседи в блока са преизчислени сметките на всички и макар че „ на някого имали да връщат 300 лв., в този момент след преизчислението той би трябвало да доплати 100, 200 или повече лв. “, разяснява Павлов. Той поучава хората, които имат да взимат пари от парното, да не ги оставят за последващи сметки, а да си ги прибират кеш от касите на сдружението.

Много от жалбите против " Топлофикация " са свързани и с процедура на сдружението да пуска две изпълнителни каузи по едно обвързване. Парното един път образува изпълнително дело за главница и лихви и когато индивидът си е платил сметката, се оказва, че има второ дело за такси за правосъден реализатор. Вместо към същото дело да таксуват разноските, те вършат второ изпълнително дело след една-две години за разноските и взимат 270 лв. за второто изпълнително дело, разяснява Павлов. В случая два пъти взима такса за нещо, което може го даде с един изпълнителен лист.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР