Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : PLD Space Най-сетне

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : PLD Space Най-сетне
Коментари Харесай

Испанският стартъп PLD Space изстреля своята първа ракета Миура 1!

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: PLD Space

Най-сетне имаме съществено оживление в частния ракетостроителен бранш на Европа! Днес испанският стартъп PLD Space организира своето първо изстрелване на ракетата си “Миура 1 ”, като полетът беше в по-голямата си част сполучлив.

“Миура 1 ” напусна стартовата площадка тази нощ в 03:19 ч., като изстрелването бе извършено от космодрума Ел Ареносило в Испания. По проект ракетата трябваше да е в положение да доближава 80-километровата височина, одобрявана в Съединени американски щати (но не на всички места другаде) за началото на галактическото пространство. Тази цел не бе изпълнена, като достигнатата цел бе 47 километра. Но държанието на ракетата и нейния мотор като цяло бе задоволително, а след полета тя извърши меко приводняване в Атлантическия океан. Оттам корабите на PLD Space би трябвало да я прихванат и върнат за ревизия. Пълните резултати от задачата ще бъдат оповестени до няколко дни.

“Миура 1 ” е първата комерсиална ракета, създадена в Европа, която е предопределена да бъде възвръщаема. В бъдеще PLD Space ще сътвори и по-мощна ракета на име “Миура 5 ”, която ще е орбитална и ще има възвръщаема първа степен по сходство на ракетата на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”.

Напомням на читателите, че PLD Space води началото си от 2011 година, когато двамата инженери Раул Торес и Раул Верду вземат решение да преследват галактическите си фантазии. Тогава те са единствено на 22 и 23 години, с 3 000 евро в джобовете си, дадени от родителите им.

Днес във компанията работят 120 чиновници на междинна възраст 35 години.

Видеозапис от полета:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР