Снимка на тежко бременна жена, бягаща от бомбардиран родилен дом

...
Снимка на тежко бременна жена, бягаща от бомбардиран родилен дом
Коментари Харесай

Бременната Мариана от Мариупол, която беше използвана от руската пропаганда -

Снимка на тежко бременна жена, бягаща от бомбардиран родилен дом в Мариупол, се трансформира в един от най-емблематичните облици на войната в Украйна. Обвита в одеяло с окървавено чело, фотографията на Мариана Вишемирска беше забелязана по целия свят.

След като претърпя едно нахлуване, Мариана се изправи пред друга офанзива - на съветската агитация, чиято дезинформация и ненавист, бяха ориентирани към нея и фамилията ѝ.



Докато Русия се опитваше да сее неистини за нападението над родилния дом, 29-годишната Мариана беше упрекната, че е " играла роля ". Руски дипломати даже твърдяха, че тя е " играла " не една, а две разнообразни дами.

Журналистка от BBC съумява да беседва посредством видеовръзка с Мариана и тя споделя за мъчителното си бягство и за последвалата корист.

" Получих закани, че ще дойдат и ще ме намерят, че ще ме убият, че детето ми ще бъде нарязано на части ", споделя тя.

Това е първото ѝ изявление за огромна западна медия, откакто е евакуирана в родния си град в част от Донбас, следена от подкрепяните от Русия сепаратисти. Мариана наподобява спокойна и приказва без никакви предварителни условия, само че с нея е просепаратистки блогър.

Тя споделя какво е да се окажеш вътре в осведомителна борба - и всичко това, до момента в който ражда щерка си Вероника в зона на военни дейности.

" Избрала е да се появи в сложен миг ", изяснява тя, " само че по-добре да дойде при тези условия, в сравнение с въобще да не дойде ".

Нещата се обърнаха с главата надолу

Преди войната животът в Мариупол е бил напълно друг. Мариана рекламирала козметични артикули в обществените мрежи, а брачният партньор ѝ Юрий работи в стоманодобивния цех " Азовстал ".

" Имахме спокоен и простоват живот ", споделя тя, " а след това, несъмнено, нещата се обърнаха с главата надолу ".

Профилът ѝ в Instagram демонстрира вълнението ѝ от вероятността да стане майка.



В края на февруари Мариана разгласява тази фотография в Инстаграм, като моли почитателите си да познаят дали бебето ѝ ще е момче или момиче.

Но по времето, когато Мариана е призната в болница, Мариупол се е трансформирал в най-бомбардирания град в Украйна.

На 9 март тя беседва с други дами в отделението, когато болничното заведение е разтърсена от детонация.

Тя придърпала одеялото върху главата си. След това последвала втора детонация.

" Чуваше се по какъв начин всичко лети в близост, шрапнели и други неща ", споделя тя. " Звукът беше в ушите ми доста дълго време. "

Жените се приютили в мазето дружно с други цивилни. Мариана получава порезна рана на челото и стъклени части, заседнали в кожата ѝ, само че доктор ѝ споделя, че няма потребност от шевове.

Това, от което имала потребност, изяснява тя, било да си прибере движимостите от руините на болничното заведение. Тя помолила служител на реда да ѝ помогне да се върне вътре.

" Всичко, което бях приготвила за бебето си, беше в това родилно поделение ", споделя тя.

Анатомия на една неистина

Докато стояла пред болничното заведение и чакала да си върне движимостите, тя била снимана от публицисти от Асошиейтед прес. Те я снимат още веднъж, до момента в който слиза по стълбите на излизане от постройката.

Тези фотоси бързо се популяризират като вирус. Тогава в прокремълски канал в Телеграм за първи път се появиха погрешни изказвания, че фотосите са " инсценирани ". Красотата на Мариана в блога  ѝ беше употребена, с цел да се внуши, че тя е " артист ", който е употребявал грим, с цел да симулира пострадвания.

Тези неистини бяха повторени и публикувани от висши съветски чиновници и държавни медии.

Те даже твърдяха, че фотография на друга бременна жена на носилка също е на Мариана, макар че е ясно, че фотосите са на разнообразни хора. Жената на носилката и нероденото ѝ дете по-късно починаха от пострадванията си.

Бягайки и без достъп до интернет, Мариана вижда тези фотоси едвам дни по-късно.

В този миг нейният Инстаграм към този момент е залят от обвинителни и заплашителни известия. Тя намира за шокиращи както троленето, по този начин и подправените обвинявания.

" Беше в действителност обидно, тъй като в действителност аз претърпях всичко това ", споделя тя. Но се въздържа да подлага на критика непосредствено съветските чиновници, които популяризират погрешната информация за нея.

Вместо това тя подлага на критика Асошиейтед прес.

" Обидих се, че публицистите, които са разгласили мои фотоси в обществените медии, че не са интервюирали други бременни дами, които биха могли да потвърдят, че това нахлуване в действителност се е случило. "

Но съгласно описа на самата Мариана тя е била един от последните пациенти, които са били евакуирани, и това е станало, когато са пристигнали публицистите от АП. Журналистите интервюират и други хора на мястото на случая. И нямат нищо общо с последвалата подправена история, публикувана от съветски публични лица. 

Издирването на Мариана


В дните след нападението Мариана ражда Вероника в друга болница.

Подобно на хиляди други хора, Мариана и Юрий обезверено се пробват да избягат от Мариупол. В продължение на седмици е съвсем невероятно да се откри контакт с тях. В началото на април те се появиха в региона на Донбас.

Тя дава изявление на Денис Селезнев, блогър, който е гневен покровител на подкрепяните от Русия сепаратисти. Имаше спекулации до каква степен е била свободна да каже каквото желае.

Мариана споделя пред Би Би Си: " Трябваше да опиша цялата обстановка, както я видях с очите си ".

" Разговорът ми с нея също беше уречен посредством Денис. Мариана беседва с мен от неговия дом. Той участва по време на целия ни диалог, само че не ни прекъсва. Роднините и приятелите на Мариана ме увериха, че тя към този момент е в сигурност ", прецизира английската журналистка. 

Сглобяване на истината

Голяма част от това, което Мариана споделя в изявлението за Би Би Си, подкопава лъжите на съветското държавно управление.

Кремъл неправилно и неведнъж внушаваше, че болничното заведение, която е била атакувана, е била болница " номер едно " в Мариупол и че тя към този момент не действа.

Но екипът за дезинформация на Би Би Си разпознава болничното заведение, в която е била Марианпуло - болница номер три.

Мариана удостоверява, че болничното заведение несъмнено е лекувала нея и други пациенти - обратно на съветските изказвания, че не е функционирала като здравно заведение.

Русия също по този начин твърди, че болничното заведение е била завладяна от полк " Азов " - военно поделение, която е свързвана с неонацисти - изказвания, които самите те отхвърлят.

Коментарите, които Мариана прави в изявлението си с Денис, са подбрани и извадени от подтекста от рускаа агитация, с цел да се твърди, че бойците са принудили Мариана и другите бременни дами да работят като жив щит.

Но Мариана сподели пред Би Би Си, че в постройката, в която е била, не е имало украински военни. Тя споделя, че е видяла украински бойци в онкологичното поделение в постройката против родилното поделение. Не е ясно дали те са били основани там или не.

Въпреки това изявлението на Мариана с Денис Селезньов беше употребявано от Кремъл, с цел да внуши още неистини.

Руски публични лица се възползваха от мненията ѝ, че не има вяра детонациите в болничното заведение да са породени от въздушен удар, намеквайки, че вредите са от украински обстрел.

" Типичният тон, който самолетът издава, когато прелита над земята, е невероятно да бъде пропуснат ", споделя Мариана и декларира, че не е чула подобен.

Но тук тя бърка. Журналистите от АП са документирали доказателства, че става дума за въздушен удар, в това число видео, на което се чува аероплан. На мястото на случая и боец, и служител на реда споделят, че нападението е било въздушен удар.

Също по този начин на фотосите се вижда голям кратер, който съгласно специалистите по муниции може да бъде породен единствено от въздушен удар.

" Аз персонално не съм видяла този кратер, само че видях видеозапис с него ", споделя Мариана. " Всъщност не мога да упреквам никого - тъй като не съм видяла със личните си очи от кое място сигурно са пристигнали [експлозиите] ".

Мишена за троловете

Този нов спор провокира нова вълна от витриолизъм в интернет.

" Някои хора споделяха, че съм актриса, други - че неистина за това, че не е имало въздушни набези ", споделя тя.

Дори някои, които е считала за другари, не ѝ имат вяра. Колежката ѝ, бюти блогърката Ярослава, живее в Русия и продължава да има вяра на изказванията на държавната телевизия, че Мариана е изиграла роля, тя е премахнала профила на Мариана в Инстаграм - и не желае да приказва с нея повече.

" Жалко е, когато хора, които познавам, имат вяра в нещо, което не съм направила ", споделя Мариана.

Но тя се озарява всякога, когато диалогът се насочи към бебето Вероника.

Мариана се е върнала към блога си и в една от последните си изявления споделя на читателите да останат, в случай че се интересуват от " козметиката, пелените и всекидневието на една млада майка ".

Посланието ѝ към тези, които ѝ изпраща ненавист, е " вървете си с мир ".

Но несъзнателно озовалата се в центъра на осведомителна война - до момента в който военният спор продължава - трансформира живота на Мариана вечно.

" Знаете ли, към този момент не мисля за очакванията си и не върша проекти, тъй като не знаем какво ще ни донесе утрешният ден ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР