Снимка на Пловдив от 1940 г. показва, как е изглеждал

...
Снимка на Пловдив от 1940 г. показва, как е изглеждал
Коментари Харесай

Пловдив преди 80 години: Ниви и канал на Адата, а градът има 7 тепета

Снимка на Пловдив от 1940 година демонстрира, по какъв начин е изглеждал градът преди по-малко от 80 години. Тя е качена в архива на групата " Фото Пловдив ", а нейният създадел Пламен Кочев прави детайлно изложение на обектите на аерофотографията. 
Прочетете още

И по този начин, дано стартираме с острова, който е най-важния акцент на тази аерофотография.
Остров Адата (което се оказа перифраза, тъй като пъкъла на турски е остров, т.е. " ада-та " значи точно " остов-а " ) е съвсем без залесяване, с изключение на малко струпване на дървета в средата и по крайбрежията. Затова пък е добре обработен в няколко ниви. По средата, по дължината на острова, виждам нещо като прокопан неестествен прав канал, евентуално за напояване на нивите. На десния бряг на реката (тоест вляво на снимката) долу виждаме постройката на Пловдивската касапница, по-късно месокомбинат " Родопа ".
До нея е стигала ж.п. линия, която е идвала разклонена от асеновградската линия, пресичала е парк Лаута, минавала е зад днешните магазини за техника до Метро и се е включвала при Цариградско шосе по павираната " Чирпан " (днес бул. " 6 септември " ) и около " Мосю Бриколаж " е влизала в кланицата. Тази линия не се вижда на фотографията, тя е отвън фрагмента вляво.
До постройката на кланицата виждаме мюсюлманските гробища на Хаджи Хасан махала. Тогава от бул. " Изток " е нямало и диря. Той е бил още в план. Надясно от кланицата са голям брой ниви около реката, които приключват в горичката до учебно заведение " Любен Каравелов ".
Едно време в тази красива и шумна горичка имаше доста известен ресторант " Адата ", който се радваше на висока посещаемост. Както всяко заведение в Пловдив, което предлага тлъста сянка и хладина с задоволителна раздалеченост от непознати погледи.
По-нататък, по брега на реката, виждаме Родопския интернат с обширния му двор и огромните сгради на Френския мъжки лицей " Св. Августин " и на Първа мъжка гимназия " Александър I ", та чак до остарелия мост. Втория, новия мост, е същесвтувал, само че е отвън фрагмента вдясно.
В средата на фотографията виждаме излизаното триъгълно празно пространство на площада на Житния пазар, който носеше името на Степан Шахбазян. Вляво от него е друго празно пространство - дворът на учебното заведение до Хаджи Хасан махала (не си припомням за името му преди).
В далечината вляво виждаме Цар Симеоновата градина и улица " Иван Вазов ", цялостна с разлистените корони на чинарите. Още по-нататък, вляво от Джендема, виждаме да се издига пушек. Това е пушекът от остарялата леярна до ж.п. линиите на Депото. Вляво от нея се виждат къщичките на бедния работен квартал Кючюк Париж.
Вдясно в далечината виждаме огромния горски масив към Царския остров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР