Снимка: Moreto.netОрганизирана престъпна група в Община Варна се занимава с

...
Снимка: Moreto.netОрганизирана престъпна група в Община Варна се занимава с
Коментари Харесай

Косдтадин Костадинов: Престъпна група в Община Варна съдейства за укриване на местни данъци

Снимка: Moreto.net

Организирана незаконна група в Община Варна се занимава с данъчни измами, заяви през днешния ден пред медиите общинският консултант и ръководител на партия " Възраждане " Костадин Костадинов, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Неговият сътрудник Цончо Ганев показа за редица схеми за съзнателно не заплащане на налози, или тяхното понижаване в пъти.

По думите му голям брой хотели строени след 2004 година във Варна и курортите край нея " по напълно грациозен метод " стопират да дължат налог откакто дават документ за енергийна успеваемост, като дружно с това трансформират и годината на изграждане, тъй като постройките до 2004 година се освобождават от налог здания. Наред с това хотелите понижават и отчетната си стойност, а с това фрапантно се трансформира и таксата за битови боклуци.

" Има такива хотели регистрирани с отчетна стойност 1,5 млн. лева Няколко години заплащат налог здания на 1,5 млн. лева и такса боклук на 1,5 млн. лева отчетна стойност, един безоблачен ден в документите и системата на данъчните във Варна тази отчетна стойност пада на 200 000 лева Когато се добави и документът за енергийна успеваемост същите тези хотели изобщо стопират да дължат налог за здания, а остава единствено данъкът за земя, който е 27 лева И в случай че са дължали 7000 лева на година в един миг те стопират да ги дължат, а такса боклук от 6000 лева на година става 500 лева Когато го умножите това за десетки хотели, представете си за какви данъчни измами става въпрос ", уточни Ганев.

Общинският консултант загатна и за други случаи за заплащане на по-ниски налози. По думите му в града има доста регистрирани жилищни здания на 3 или 4 етажа, които обаче са вписани като винарски мазета. За да се понижи данъчната оценка в документите се трансформира и материалът, от който са направени постройките.

" През годините в нашата Община има стотици притежатели, които имат по 5-6 жилището, само че декларирани като съществени. По този метод вместо да употребяват единствено за едното 50% отстъпка на налога, те употребяват за всички ", съобщи Ганев. За да се отстрани тази корист с понижението на налога за главно жилище, е обнародвана смяна в закона, която е в действие от 01.01.2019 година По думите на Ганев обаче във Варна това не важи за всички.

Общинският консултант разгласи, че има данъчни злоупотреби и при моторните транспортни средства, като съобщи, че коли с огромни налози се записват като лекотоварни и по този метод вместо 500 лева заплащат 13 лева налог.

" Когато Общината не си събира налозите и прави по този начин, че най-едрите данъкоплатци или изобщо не заплащат налози, или заплащат в пъти по-малко от което дължат, се стига до парадокса да желаят нарастване на локалните налози, с цел да могат да компенсират това нещо от елементарните жители ", отсече Ганев.

Той и неговите сътрудници от " Възраждане " упорстват за цялостна проверка на Община Варна и желаеха оставка на цялото управление от дирекция " Местни налози и такси ", зам.-кметът Пейчо Пейчев и кметът Иван Портних.

Междувременно на конференцията стана ясно, че досегашният шеф на " Местни налози и такси " Николай Бонев е подал предупреждение за овакантяване и сега е в отпуск. Ганев напомни за скандал преди години със същата дирекция. Тогава чиновниците от нея бяха " осъдени " като бяха преместени да работят на сходни позиции, само че в Община Девня. Според общинския консултант не е изключено казусът да се повтори.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Пе
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР