Снимка и видео: Novini.bgНа тържествена церемония в Съдебната палата новоизбраният

...
Снимка и видео: Novini.bgНа тържествена церемония в Съдебната палата новоизбраният
Коментари Харесай

Новият главен прокурор Иван Гешев обеща повече справедливост

Снимка и видео: Novini.bg

На тържествена гала в Съдебната палата новоизбраният началник на държавното обвинение Иван Гешев пое поста от предшественика си Сотир Цацаров, който пък оглави Антикорупционната комисия. Събитието протече при засилени ограничения за сигурност, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Гешев беше определен за основен прокурор с 20 гласа " за " и 4 " срещу " след две гласувания във Висшия правосъден съвет. До прегласуването се стигна откакто президентът Румен Радев върна кандидатурата му в съвета поради липса на действително съревнование.

Иван Гешев беше единствен претендент за поста, а процедурата към избора му предизвика поредност от митинги и контрапротести. След втория избор на правосъдните кадровици президентът подписа указа за назначението му и по този начин Гешев оглави държавното обвиняване.

,,Искам да благодаря преди всичко на сътрудниците прокурори за това, че освен ме поддържаха, само че че демонстрираха, че прокуратурата е колектив и екип, който може да взема решение самичък личните си проблеми. Вече съм основен прокурор с помощта на тези хора. Показахме какво можем, когато сме единни и имаме обща цел. Сега следва да отговорим на упованията на българските жители за повече правдивост, без значение дали става въпрос за безпаричен или богат, за пенсионер или работещ``, бяха първите думи на Иван Гешев в качеството му на основен прокурор на България.

,,Вярвам, че прокуратурата ще стане по-открита, ще се отвори към проблемите и болките на хората, ще стане и по-динамична. Това ще го създадем, в случай че сме единни, в случай че в институциите виждаме сътрудник, а не зложелател. Знаем, че не сме безгрешни и няма първи да хвърлим камък.  Знам, че ще е мъчно и тежко през този мандат, само че то не е било и друго. Цената си заслужава, тъй като цената е една по-добра и правова страна, която да оставим на децата и внуците си. Бих желал да преразказвам една мисъл от американския президент Ейбрахам Линкълн: ``Може да вървим с дребни крачки, само че в никакъв случай не вървим назад``. Освен това желая да напомня и думите на Апостола на българската независимост Васил Левски: ``Дела трябват, а не думи``. Благодаря ви още един път на всички! Това е значим ден за българската прокуратура`, приключи основният прокурор.

,,Напълно съм уверен, че каквито и полемики да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на правосъдната власт, тъй като по този начин може да работи дейно без да е подчинена на политическата конюнктура``, съобщи преди този момент и към този момент някогашният основен прокурор Сотир Цацаров.

,,Пазете прокуратурата, пазете хората в нея, тъй като без тях системата е нищо``, обърна се Цацаров към своя правоприемник.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР