Снимка: ФК Витоша БистрицаСедмица след като стана ясно, че около

...
Снимка: ФК Витоша БистрицаСедмица след като стана ясно, че около
Коментари Харесай

Свободна Европа: Трибуна за мачовете в Бистрица. За незаконната сеч на бял бор в един софийски квартал

Снимка: ФК " Витоша " Бистрица

Седмица откакто стана ясно, че към стадиона в Бистрица са изсечени десетки борови дървета, администрацията на столичния регион Панчарево установи, че сечта е била противозаконна, а причинителят е футболният клуб, в който министър председателят Бойко Борисов е ветеран-състезател – „ Витоша " - Бистрица, написа " Свободна Европа ".

``
реклама

Проверка на Свободна Европа откри, че още преди дърветата да бъдат унищожени, чиновник на стадиона е предизвестил кмета на селото, че това ще се случи.

За изсичането на масив от бял бор в Бистрица се разчу предходната седмица след обява на вестник „ Сега “.

Липсващите дървета се намират директно до помощния терен до централното игрище на стадиона на футболен клуб " Витоша " - Бистрица. Според локалните на мястото може да се построи естрада, от която феновете да гледат мачовете.

Боровете, намиращи се към стадиона на ФК „ Витоша “ са изрязани и извозени от мястото за извънредно малко време, което приказва, че сечта е била доста добре проведена и извършена, разяснява преди седмица арх. Димитър Димитров от сдружението „ Граждани за София “. Дърветата са садени преди 40 - 50 години и са били изцяло здрави все още на отсичането, разясни той.

В обявата си от в. „ Сега “ обясняваха, че част от дънерите са покрити с клони, а други са намазани с тиня, като задачата е да не си проличава прясната сеч.

„ Дойде един чиновник на стадиона и ми сподели, че имат намерение да изсекат боровия зелен пояс към игрището в Бистрица “. Така кметът Николай Гюров споделя пред Свободна Европа предисторията на изсичането на боровия масив.

Междувременно след петдневна инспекция от региона обясниха публично, че „ растителността е отстранена без нужните разрешителни “. От отдел „ Екология “ потвърдиха, че изсичането се е случило непозволено. „ Нарушителят е притежателят на стадиона “, споделиха от екоотдела към регион Панчарево.

Собственикът на стадиона пък е футболният клуб „ Витоша " – Бистрица, който през 2013 година взе чартърен от Столична община игрището за период от 10 години. Част от ветераните на тима пък е министър председателят Бойко Борисов.

„ Съставихме акт, това е задоволително “

Проверка на Свободна Европа в Столична дирекция на вътрешните работи откри, че сигнал за изсичането не е подаден. На експлицитен въпрос към отдел „ Екология “ към столичния регион Панчарево дали това е сторено, отговорът бе, че чиновниците са сметнали за задоволителен акта, който сами са наложили.

От отдела не оповестиха каква е цената на акта. Пиарът на ФК „ Витоша “ - Бистрица също удостовери за наказането, само че не разяснява какви са параметрите му.

Напълно неразбираемо остава обаче за какво въпросът не е отвеян към Министерство на вътрешните работи, в случай, че в Наказателния кодекс член 235 категорично третира противозаконната сеч като тежко закононарушение, което се санкционира с отнемане от независимост до 6 години и с санкция от 1000 до 20 000 лв..

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР