Снимка ФейсбукСвоето мнение за перспективите за постигане на договорка между

...
Снимка ФейсбукСвоето мнение за перспективите за постигане на договорка между
Коментари Харесай

Миленко Неделковски Македонските власти може и да са готови да сменят името, но народът не е

Снимка Facebook

Своето мнение за вероятностите за реализиране на сделка сред Македония и Гърция по отношение на разногласието за смяна на името на някогашната югорепублика изрече пред съветското електронно издание EurAsia Daily добре известният в България Миленко Неделковски, избран от редакцията като македонски журналист и ефирен водещ, който не споделя увереността на македонския министър председател Зоран Заев за готовността на страната да направи компромис по въпроса за личното й име, предава Агенция Фокус.

„ Може и Зоран Заев и македонските политически партии да са подготвени за това, защото всички те са клиенти на посолството на Съединени американски щати. Но Македония и македонският народ при всички положения не са “, съобщи Неделковски.
При това, счита скопянинът, колкото и необичайно да звучи, сега гръцкият народ е най-хубавия съдружник на македонците в тяхната битка за запазване на името на тяхната страна. „ Национализмът е толкоз мощен измежду гърците, те въобще не желаят да чуят за допускане на името „ Македония “ в името на непозната страна, в каквито и да е разновидности. Това звучи свръхабсурдно, само че е реалност “, разясни Неделковски.

Според думите на македонския „ специалист “, даже министър председателят на Македония да работи за смяната на името, то, безспорно, ще се сблъска с два казуса, прибавя Фокус. Първият се състои в това, че за изменението на Конституцията (тъй като името „ Република Македония “ е вписано в Конституцията ) са нужни две трети от гласовете в Народното събрание.
„ Това значи, че с решението би трябвало да се съгласи и опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Длъжен съм да кажа, че ВМРО-ДПМНЕ са съвсем такива клиенти на американците, каквито са и партията на Зоран Заев (Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ)) “, съобщи Неделковски.

Вторият проблем се състои в това, че Заев може и да реализира своя проект в Македония, само че това няма да се случи в Гърция, означи „ специалистът “. „ Смятам, че и двата народа са недоволни от протичащото се. За гърците това може и да не е толкоз значимо, само че тяхното държавно управление ще има своите проблеми с улицата. Но в Македония няма да е толкоз просто да се промени името, тъй като би трябвало да се одобри съответстващото решение в Народното събрание “, допуска македонският публицист.

В отговор на въпрос на EA Daily, дали фактически сделката във връзка името на Македония може да бъде реализирана толкоз скоро, колкото афишират ръководителите на двете държавни управления, Неделковски съобщи: „ Правителството приема разнообразни решения, такива, като решението за въвеждането на двуезичността или решението за подписването на Договора за добросъседство с България. Но всичко това е на хартия. Това не значи, че те ще се претворят в действителност или ще продължат да са в действие за дълго време. Ще пристигна друго държавно управление на мястото на настоящото и всичко ще остане както досега. Аз по никакъв начин не съм убеден, че новите решения ще имат историческо измерение “, заключи македонецът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР